Сви грађани у процесу експропријације ће бити адекватно обештећени

Сви грађани у процесу експропријације ће бити адекватно обештећени

09/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са грађанима који су недавно изразили незадовољство због поступка експропријације за изградњу аутопутева Милош Велики и Моравског коридора, као и аеродрома Морава у Краљеву.

Састанку су присуствовали и представници министарства саобраћаја, грађевине и инфраструктуре, ЈП Путева Србије, Коридора Србије, Аеродрома Србије, Пореске управе као и градоначелник Чачка Милун Тодоровић са својим тимом из градске управе.

Председница владе је започела састанак речима да су врата Владе Србије увек отворена за све грађане и да приликом недавног отварања деонице аутопута Милош Велики до села Паковраће, није била упозната са детаљима проблема грађана са којима се, између осталих, данас састала. Обе стране су се сагласиле да је најважније да су успоставили дијалог и да је ово најбољи начин за решавање свих отворених питања. Премијерка Брнабић је саслушала све разлоге због којих су грађани затражили састанак и истакла да је одржавање овог састанка прави начин да се она директно упозна са свим околностима у вези са експропријацијом земљишта и имовине мештана.

Влада Србије има недвосмислену намеру да сви грађани, чија је имовина предмет екпропријације, буду адекватно обештећени и да ниједан власник имовине или земљишта не буде оштећен.

Влада такође стоји чврсто при ставу да ће у потпуности поштовати одлуке суда које се односе на висину накнаде за земљишта или објекте који су предмет експропријације. Са овим ставом су сагласни и грађани који су присуствовали састанку. Влада, као ни град Чачак нити било која општина, ни на који начин не може утицати на одлуке суда и ток самих предмета.

Договорено је да се састанак, у истом формату, понови у року од месец дана, како би се видео евентуални напредак у решавању свих питања која су била предмет састанка, уз акценат на побољшању комуникације одређених институција са грађанима, што се такође односи и на процедуру припреме и усвајања просторног плана за Аеродром „Морава“. Тако ће се постићи потпуни увид грађана и свих заинтересованих страна у ток поступака експропријације, планова изградње, израде просторног плана као и његовог усвајања.

Влада Србије још једном уверава све грађане да ће сва њихова имовина, која потенцијално може бити предмет експропријације, бити откупљена по цени која је детерминисана у складу са постојећим прописима или по цени коју је одредио надлежни суд. Србија ће наставити и даље да се инфраструктурно развија, али никада на штету грађана, њихове имовине или очувања животне средине.