Obeležen Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta

Obeležen Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta

08/02/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas studentima Kriminalističko-policijskog univerziteta, povodom dana ove ustanove, da je na njima da pokažu da je ulaganje države u njihovo obrazovanje vredelo, dodavši da je uveren u to da će oni ukazano poverenje opravdati.

Vulin je istakao da će sve što MUP čini kako bi oni imali bolje uslove imati smisla samo ukoliko svako bude razumeo da mu država nije stvorila ni ove uslove, ni posao koji ih čeka, kao znak pažnje, već kao merilo odgovornosti, koju će jednog dana svojoj zemlji vratiti za sve što je uložila u njih.

Sve možemo da vam damo osim poverenja i poštovanja – to ćete ili sami zaslužiti, ili do toga nikada nećete doći. Nema te uniforme i škole koja će to izboriti za vas, a nama ostaje da verujemo da ste dostojni časti koja vam je ukazana. Nemate pravo da izneverite Srbiju, istakao je on.

Rektor KPU Zoran Đurđević istakao je da je Kriminalističko-policijski univerzitet mlada ustanova, ali ustanova koja baštini veliku tradiciju i u kojoj rade kvalitetni kadrovi, posvećeni policijskoj profesiji.

Naša osnovna misija je pružanje podrške Ministarstvu unutrašnjih poslova u realizaciji strateških ciljeva, a to je stvaranje bezbedne zajednice za sve građane Republike Srbije, poručio je Đurđević.

On je naglasio da je razmena znanja i iskustava osnova za napredak kako u nauci, tako i u profesiji, dodajući da Kriminalističko-policijski univerzitet ima 59 potpisanih sporazuma sa institucijama u Srbiji i 33 sporazuma sa institucijama van zemlje, pri čemu je i član Međunarodne asocijacije evropskih policijskih koledža.

Ministar je najboljim diplomiranim studentima Kriminalističko-policijskog univerziteta uručio zahvalnice za izuzetan uspeh postignut tokom studiranja.

Dušan Sinadinović, diplomac sa najvišim prosekom u svojoj generaciji, iskazao je, u ime nagrađenih studenata, zahvalnost profesorima na znanju koje su od njih stekli, kao i ministru Vulinu na ukazanoj prilici da zasnuju radni odnos u MUP-u, obećavši im da će biti ponosni na njih.

U sklopu obeležavanja Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta, svečano je otvoren amfiteatar, čije je renoviranje finansijski pomogla Savezna kriminalistička policija Savezne Republike Nemačke.

Na svečanoj ceremoniji, povelje za doprinos razvoju i unapređenju visokog policijskog školstva uručene su državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova Bojanu Jociću, načelniku Uprave kriminalističke policije Bogdanu Pušiću, komandantu Žandarmerije Dejanu Lukoviću i Saveznoj kriminalističkoj policiji Nemačke.