Bugarska će podržati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

Bugarska će podržati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

08/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i premijer Bugarske Kiril Petkov poručili su danas da su Sofija i Beograd, između ostalog, zainteresovani za zajedničko gasno i energetsko tržište, koje bi donelo veću konkurentnost privredama dveju zemalja.

Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Petkovim, objasnila da bi to donelo benefite obema zemljama jer bismo mogli da gradimo više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Srbija, kako je navela, ima plan proširenja gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, pri čemu se razgovara sa Bugarskom o proširenju njihovih skladišnih kapaciteta kako bi i tamo imali deo zaliha gasa, što je važno u vreme ovakvih kriza koje neće brzo proći.

Ona je prenela da je na sastanku sa bugarskim premijerom bilo reči i o podršci Bugarske našoj zemlji na polju evrointegracija, otvaranju klastera, kao i o organizovanju specijalizovanog poslovnog foruma u septembru u Pirotu ili Dimitrovgradu, na kojem bi visokim delegacijama bili predstavljeni potencijali za investiranje.

Prema njenoj oceni, većoj energetskoj stabilnosti doprinelo bi i održavanje kvadrilaterale između Srbije, Bugarske Rumunije i Grčke.

Saradnja dveju zemalja može biti još bolja u oblasti trgovine, ekonomije i zajedničkih investicija, navela je premijerka i naglasila da ćemo predano raditi u tom cilju.

Srbiji je zbog regionalne stabilnosti Zapadnog Balkana važno da vidi napredak na evropskom putu i naših partnera u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH, podvukla je ona i iskazala zahvalnost Bugarskoj na tome što pokazuje posvećenost u rešavanju svih otvorenih pitanja kako bi svi imali jasnu evropsku perspektivu.

Brnabić je podsetila na to da Petkovu ovo nije prva poseta Srbiji, budući da je posetio Dimitrovgrad za vreme svog mandata ministra ekonomije, kada su počeli razgovori o unapređenju bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje.

Premijerka je naglasila da je 2021. godina bila rekordna u ekonomskim odnosima dveju zemalja, pri čemu je ekonomska razmena iznosila 1,3 milijarde evra.

Premijer Bugarske je izrazio uverenje da bi Balkan, gde živi 65 miliona ljudi, uz uklanjanje granica i zajedničko gasno i energetsko tržište, mogao da postane najbrže rastući region.

Za Sofiju je važna regionalna povezanost kao uslov za ekonomski razvoj, a sa akcentom na energetsku povezanost. Zajedno smo mnogo jači i u pregovorima smo sa državama van regiona. Naša „grčka veza“ je prioritet za Bugarsku kako bismo imali direktan pristup tečnom gasu, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, postoji veliki potencijal za ujedinjeno tržište gasa, što podrazumeva povezanost sa Severnom Makedonijom, Grčkom, Srbijom i Rumunijom.

Petkov je poručio da je Bugarska ne samo prijatelj Srbije, već i njen partner na polju evrointegracija.

Premijeri Srbije i Bugarske dogovorili su se i da budu u direktnom kontaktu kako bi se rešavala pitanja koja se tiču manjina, a čijem će boljem položaju doprineti gasni interkonektor, novi putevi i železnička pruga.

Predsednica Vlade Srbije prethodno je ispred Palate Srbije svečano dočekala premijera Bugarske, nakon čega su usledili “tet-a-tet” razgovori.