Razrešen Aleksa Bečić sa mesta predsednika crnogorske skupštine

Razrešen Aleksa Bečić sa mesta predsednika crnogorske skupštine

07/02/2022 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, vijesti.me/Foto: Screenshot/YouTube/ Skupština Crne Gore

 

Crnogorski parlament razrešio je dužnosti dosadašnjeg predsednika skupštine Aleksu Bečića, koji ju je obavljao 17 meseci. Za smenu su glasala 43 prisutna poslanika (koalicija Crno na bijelo i opozicija), protiv je bilo 36 (Demokrate, Demos, DF, PzP, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija). Sam Bečić je, tokom prozivke, rekao da ne želi da se izjašnjava.

 

Glasanje je izvršeno prozivkom.

Bečić je prethodno, pošto je na dnevnom redu bila njegova smena, ovlastio potpredsednicu Skupštine Branku Bošnjak da vodi sednicu.

Bečić je uoči sednice kazao da je glas za razrešenje glas za formalizaciju koalicije sa DPS. Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar izjavio je u ponedeljak da ne vidi način kako bi saradnja s Aleksom Bečićem kao predsednikom Skupštine mogla da funkcioniše. Bečić je Konatara pitao da li je ikada saopštio biračima da su spremni na koaliciju sa DPS-om i da smjenjuju predsjednika parlamenta sa DPS-om. „Nikada to niste saopštili, i niste za to dobili mandat vaših birača. I zato je to prekrajanje izborne volje“, kazao je Bečić. Detaljnije o sednici u odvojenoj vesti.

“Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog delovanja, rada rezultata, nikada nije zastidela prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam verujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru“, rekao je Bečić tokom višesatne sednice.

Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smenjen.

„Da je do date reči, takođe ne bih mogao biti smenjen. Sećam se da se sa DPS-om neće ići, da se neće ići sa ovakvim DPS-om…“ Podsetio je zatim i na izjavu Dritana Abazovića da ne bi glasao za njegovu smenu.

Bečić je rekao da će biti smenjen ne zbog rezultata, nego zato što će se pogaziti osnovni demokratski principi i izborna volja građana. “Smena političkom silom je za mene ogromna čast. Ovim je konstituisana nova većina i prekrojena izborna volja građana”, rekao je on.

Poručio je onima koji su odlučili da “prekroje izbornu volju građana – vidimo se na sudu naroda“.

„Može se prekrajati i političkom silom smenjivati, ali se sud naroda ne može izbeći”, zaključio je u obraćanju na sednici Bečić.

Predlog za razrešenje Bečića potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Skupština, za vreme Bečićevog mandata, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

“Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u državi trebalo da ima, svedoci smo nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podela, koje prete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka”, kaže se u obrazloženju.

Podseća se da je negativan godišnji izveštaj Evropske komisije, u kome se navodi i da je sadašnji saziv Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja ilustracija zbog čega je put države prema Evropskoj uniji zaustavljen.

„Značajan doprinos takvom Izveštaju i dijagnozi stanja od naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika“, dodaje se u obrazloženju.

Podsetimo, u petak je izglasano nepoverenje Vladi Crne Gore Zdravka Krivokapića, sa 43 glasova “za” i 11 “protiv”.