Svedoci smo najsvetlijih stranica u istoriji srpsko-mađarskih odnosa

Svedoci smo najsvetlijih stranica u istoriji srpsko-mađarskih odnosa

07/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora, Selaković je naglasio da Srbija i Mađarska proživljavaju najlepše i najsvetlije stranice u istoriji bilateralnih odnosa, što je, kako je istakao, ozvaničeno zaključivanjem sporazuma o strateškoj saradnji koji su prošle godine potpisali predsednici vlada Viktor Orban i Ana Brnabić.

„Sadržajnost i učestalost našeg dijaloga svedoči o dobrim odnosima Srbije i Mađarske, ali to je samo praćenje onog puta koji su utrli predsednik Srbije Aleksadar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban“, rekao je Selaković, uz konstataciju da se iz toga može videti kako lični odnos dvojice lidera stvara izvanredne veze dva naroda i dve države.

Istakao je da je sa mađarskim ministrom razgovarao o ukupnoj saradnji dve zemlje: ekonomskoj saradnji, ali i saradnji u oblastima infrastrukture i energetike.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, šef srpske diplomatije podsetio je da je trgovinska razmena u 2021. godini dostigla maksimum, odnosno da je pređena granica od dve milijarde evra, što svrstava Mađarsku na vrh liste naših partnera iz EU, uz Nemačku i Italiju.

„Veoma je važna saradnja na infrestrukturnim projektima, izgradnja brze pruge između naše dve prestonice, kao i energetsko povezivanje kroz izgradnju Balkanskog toka”, kazao je Selaković napomenuvši da je s ministrom Sijartom razgovarao i o statusu pripadnika nacionalnih manjina, ali i saradnji u pograničnom pojasu.

Takođe, ministar Selaković je poručio da saradnja dva ministarstva spoljnih poslova ide uzlaznom putanjom, izdvojivši značaj potpisivanja Sporazuma o kolokaciji.

„Od pre nekoliko nedelja u Valeti na Malti, Srbija prvi put ima svoje stalno diplomatsko prisustvo u DKP Mađarske. Znajući koliko je brojna naša zajednica na Malti, ovo omogućava upravo tim ljudima mnogo kvalitetnije, brže i bolje završavanje svih potreba koje imaju”, kazao je šef srpske diplomatije.

Selaković je posebno zahvalio ministru Sijartu na njegovom ličnom zalaganju u promovisanju potrebe da Srbija što skorije postane članica EU.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto istakao je da je strateško partnerstvo Srbije i Mađarske obostrano korisno.

Sijarto je izdvojio nekoliko najznačajnijih rezultata unapređene srpsko-mađarske saradnje, na polju ekonomije, energetike, saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija i rada sa manjinskim nacionalnim zajednicama.

Kada je reč o energetici, Sijarto je konstatovao da bi Srbija i Mađarska, da nisu sarađivale na ovom polju, danas bile žrtve energetske krize koja potresa zapadni deo Evrope.

„Da smo podlegli pretnjama sankcijama, da nismo zastupali sopstvene nacionalne interese i da nismo izgradili gasovod, danas bismo imali ozbiljne probleme“, rekao je Sijarto.

On je izrazio i zadovoljstvo zbog uspešne saradnje u sprečavanju ilegalnih migracija, koja se odvija na obostranu korist.

Sijarto je naglasio da od svih Mađara koji žive van matice, najkorektniji odnos države postoji prema Mađarima u Vojvodini, i da su manjinske zajednice ono što povezuje i unapređuje obe zemlje.

Na predstojećim izborima, koji se 3. aprila održavaju i u Srbiji i u Mađarskoj, odlučuje se, kako je poručio, o budućnosti dve zemlje, ali i o budućnosti Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj.

„Želim mnogo uspeha vašem predsedniku i vladi na budućim izborima, i nadajmo se da će na obe strane granice rezultat da bude takav da oba naroda još dugo uživaju korist od ove naše saradnje“, zaključio je Sijarto.