Реформа инспекција један од приоритета

Реформа инспекција један од приоритета

07/02/2022 Off By BERB

Фото: Сања Кнежевић

 

„Морамо да радимо на промени атмосфере и сасвим другачијем схватању инспекторског рада. Реформа инспекција је комплексна тема, која не може бити решена једном уредбом или изменом неког закона. Важно је да јавност упознамо са тиме, као и са чињеницом да инспектори нису неко ко само кажњава, већ они који треба превентивно да делују. Да бисмо то постигли, морамо више уважити инспекторе и њихов рад него што је то био случај до сада“, поручила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић након представљања „Упоредно правне анализе правног положаја инспектора са препорукама за унапређење положаја и рада“.

 

Она је након презентације навела да је, на основу смерница које је МДУЛС договорило са НАЛЕД-ом, израђена анализа потреба за увођењем новог службеничког звања инспектор и изразила задовољство што су на данашњем скупу сви заједно, МДУЛС, НАЛЕД, Мрежа инспектора Србије, али и инспектори из различитих министарстава, размотрили праве потребе за даљу реформу инспекција у Србији.

„Реформа инспекција један је од приоритета у раду МДУЛС и, иако смо у изборној години, то не треба да забрињава ни инспекторе, ни оне који раде у овој области, јер ћемо на реформи радити до формирања нове Ваде, а ја ћу се заложити да наредном министру у овом ресору објасним важност наставка процеса реформе инспекција у Србији, а не његово заустављање или успоравање“, истакла је Обрадовић.

Говорећи о аналитичким подацима који су данас представљени, Обрадовић је рекла да, поред тога што је детаљно приказала актуелно стање, уважила искуства земаља у окружењу, омогућила је и да се сагледају могућности у оквиру нашег система за даљу реформу инспекција. Она је додала да је један од приоритета свакако унапређење положаја инспектора, али и повећање њиховог броја, што је било предвиђено и Акционим планом до 2021. године, али који због читаве ситуације, посебно са пандемијом Ковид 19, није могао у потпуности да се реализује, тако да је од недостајућих 1.000 инспектора, покренут поступак запошљавања за око њих 150.

„И на овоме ћемо наставити да радимо, као и на предложеним могућностима како треба и на који начин увести ново службеничко звање инспектор, али и на томе како уредити њихове зараде, а посебно како их правно заштитити по угледу на посебну заштиту коју имају новинари и адвокати“, навела је министарка државне управе и локалне самоуправе.

Обрадовић је поновила да ће сви партнери укључени у процес реформе инспекција у Србији, на основу заједничких закључака, наставити сарадњу и закључила тиме да је МДУЛС последњом изменом своје систематизације значајно унапредило сектор који се бави инспекцијским надзором и координацијом свих инспекција у Србији, као и тиме да су за последњих годину дана врата Министарства више отворена за сарадњу са инспекторима, чије јачање треба наставити, како би дала боље резултате и ефекте.