Sporazum sa NR Kinom znači dalje jačanje srpske privrede

Sporazum sa NR Kinom znači dalje jačanje srpske privrede

05/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom najvažnija vest tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, jer će taj sporazum uticati na dalje jačanje naše privrede i dolazak novih stranih investitora.

Brnabić je odgovarajući na pitanje novinara nakon obilaska Gimnazije u Mladenovcu istakla da je izvoz Srbije u Kinu u 2021. godini, uprkos nastavku pandemije koronavirusa, dostigao rekord od blizu milijardi dolara.

To je za 157,7 odsto više u odnosu na 2020. godinu, dok je u odnosu na pre 10 godina taj izvoz 152 puta veći. Ako uporedite sa 2010. godinom, čitava naša privreda imala je izvoz u Kinu samo 7,3 miliona dolara, rekla je Brnabić.

Premijerka je napomenula da će se sa najavljenim Sporazumom o slobodnoj trgovini omogućiti da se naš izvoz udvostruči ili utrostruči u kratkom roku.

Ovaj sporazum daće zamajac našoj domaćoj privredi i stranim investitorima koji će tek dolaziti. Ovo iz korena može da promeni našu privredu i jačinu naše privrede, poručila je premijerka.

Ona je govoreći o poseti predsednika Vučića NR Kini, rekla da je ta poseta od velike važnosti za našu zemlju, a posebno teme razgovora između Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga.

On je jedan od dva ili tri najvažnija lidera u čitavom svetu, tako da je poseta Vučića velika čast za Srbiju i ovo je njihov sedmi put da razgovaraju što pokazuje kakvo uvažavanje Kina ima prema Srbiji, zaključila je ona.