Sastanak predsednika Vučića i Si Đinpinga u Pekingu

Sastanak predsednika Vučića i Si Đinpinga u Pekingu

05/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: predsednik.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom, sa kojim je razgovarao o jačanju ekonomske saradnje, rastu trgovinske razmene, kao i o zajedničkom angažmanu na ugovoru o slobodnoj trgovini.

Ovaj sastanak je sedmi susret dvojice državnika, a predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će po završetku pandemije ponovo imati čast da bude domaćin kineskom kolegi.
Predsednik je nakon sastanka izjavio da Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, te da naša zemlja ima „veoma široko polje za nastavak izuzetne saradnje“, koja je do sada potvrđena brojnim infrastrukturnim projektima, kao i usponom trgovinske razmene od koje se očekuje dalji rast – sa 5,3 na 8 milijardi dolara. Predsednik Vučić je naglasio da ne bi isključio mogućnost da uz nastavak trenda rasta, ta cifra bude „i do 10 milijardi, na nivou sa Nemačkom“.
Predsednik je istakao da je jedna od glavnih tema razgovora bio i sporazum o slobodnoj trgovini, koji će mnogo značiti srpskoj privredi, a pre svega našim izvoznicima, poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima, kao i IT sektoru.
„To je nešto što može da donese novi boljitak i bude stepen daljeg razvoja odnosa sa Kinom“, dodao je predsednik Vučić, istakavši da su i nove investicije bile posebna tema razgovora, te da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz proširenje investicije u Kragujevcu. Takođe, bilo je reči i o uspostavljanju avio-linija Beograd-Peking i Beograd-Šangaj, pri čemu bi operater bila naša avio-kompanija, Er Srbija.
„Verujem da ćemo za kraće vreme nego što je bio slučaj sa linijom Beograd-Njujork da ih napravimo profitabilnim. Te linije će obezbediti više kontakata među našim poslovnim ljudima, ali i dovesti više kineskih turista“, istakao je predsednik Vučić.
Predsednik je dodao da je tokom razgovora bilo reči i o jačanju vojno-tehničke saradnje, otvaranju fabrike vakcina u Srbiji, ali i o planovima Kine u oblasti reindustrijalizacije i sprovođenja zelene agende. Dvojica državnika razmenili su mišljenja i o aktuelnim svetskim temama, ali i o situaciji u regionu. Predsednik Đinping je ponovio doslednu i principijelnu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.
„To se pre svega odnosi na Kosovo i Metohiju, koju Kina doživljava kao deo naše zemlje“, naglasio je predsednik Vučić.
Predsednik je takođe istakao da je od kineskog kolege zatražio podršku za kandidaturu Srbije u organizaciji međunarodne izložbe Expo2027, dodavši da je Srbija spremna da izgradi nove sajamske prostorije i ponudi najbolje uslove, što bi predstavljalo još jedan korak ka dobijanju organizacije ove značajne manifestacije.
Predsednik Vučić je posebno istakao da se unapred raduje ponovnoj poseti predsednika Đinpinga, koji je mnogo puta dokazao da je iskreni prijatelj naše zemlje.