Obnavljanje saradnje Srbije i SAD prioritet

Obnavljanje saradnje Srbije i SAD prioritet

05/02/2022 Off By BERB

Foto: mfa.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je da je strateški cilj srpske diplomatije u proteklom periodu bio nastavak evrointegracija, negovanje naših tradicionalnih prijateljstava u svetu, ali i veza sa zemljama sa kojima smo u prošlosti imali skladne ili savezničke odnose, ali su oni zanemareni ili pogoršani usled nesrećnih istorijskih okolnosti.

Selaković je komentarišući pismo američkih kongresmena i senatora u izjavi agenciji Tanjug istakao da je saradnja Srbije i SAD u proteklom periodu bila jedan od naših prioriteta, a pismo grupe američkih kongresmena predsedniku SAD Džozefu Bajdenu potvrda je da i sa druge strane postoji volja za zauzimanje takvog pravca u razvijanju naših bilateralnih odnosa.

Činjenica da je ideju o potrebi rada na produbljivanju srpsko-američkog partnerstva podržao veliki broj kongresmena iz obe stranke jeste, takođe, potvrda predanog rada našeg državnog vrha i srpske diplomatije, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića, koji su ličnim zalaganjem i preduzimljivošću uspeli da srpski kokus u Kongresu SAD učine snažnijim no ikad, naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, to je učinjeno bez plaćenih lobista, konsultanata, agencija i sličnih pomoćnih sredstava, jer Srbija je iskreno i bez ikakvih kolebanja, čvrsto rešena da odnose sa SAD podigne na najviši nivo u novijoj istoriji, a ta rešenost je, kako se danas jasno vidi, prepoznata u američkoj administraciji.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da je pismo podrške američkih kongresmena potvrdilo da je Srbija danas na svim meridijanima prepoznata i cenjena kao pouzdan i kredibilan partner, što nedvosmisleno potvrđuje ispravnost spoljne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U prošlosti smo bili naviknuti na to da u američkim političkim krugovima cirkulišu razne, uglavnom jednostranačke, deklaracije u kojima se Srbija tretira na potpuno drugačiji način, ali najnovije pismo podrške srpsko-američkom prijateljstvu, koje je potpisao dvostruko veći broj članova kongresa nego bilo koju od pomenutih deklaracija, jeste nagoveštaj velike tektonske promene u američkoj politici i na tome ćemo svakako nastaviti da radimo, naveo je ministar spoljnih poslova.

U pismu 16 kongresmena koje je sinoć upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, poziva se na unapređenje odnosa SAD i Srbije, uz podsećanje na dugu diplomatsku istoriju dve zemlje i njihove snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze.

Pismo je upućeno povodom 140-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije i kako bi se ohrabrila administracija Džozefa Bajdena da produbi odnose između dveju zemalja.