Si Djinping proglasio otvorenim Zimske olimpijske igre u Pekingu

Si Djinping proglasio otvorenim Zimske olimpijske igre u Pekingu

04/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Beta

 

Zimske olimpijske igre, 24. po redu, svečano su otvorene danas na Nacionalnom stadionu u Pekingu.

Svečanom otvaranju prisustvovao je generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, predsednik Kine i predsednik Centralne vojne komisije Si Djinping, koji je proglasio Igre otvorenim.Otvaranju su prisustvovali i predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, šefovi država i vlada, članovi kraljevih porodica iz više od 30 zemalja uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Moto Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara “Zajedno za zajedničku budućnost”, predstavlja epohalni poziv koji Kina upućuje svetu na zajedničke napore za stvaranje lepe budućnosti, ali i slikovit odraz ideje izgradnje zajednice zajedničke budućnosti u oblasti olimpijskog pokreta.

Današnji dan je po lunarnom kalendaru “Početak proleća”, prvi od 24 solarna termina, što označava početak novog života. Zimske olimpijske igre se otvaraju danas, u Pekingu, prvom u istoriji gradu organizatoru dvostrukih olimpijskih igara, što nosi i simboliku da će svetlost Zimskih igara osvetliti put čovečanstva ka solidarnosti, miru i prijateljstvu.

Zimske olimpijske igre u Pekingu predstavljaju prvi globalni sveobuhvatni sportski dogadjaj, koji se održava po predvidjenom roku od izbijanja epidemije korona virusa.

Na igrama će se takmičiti gotovo 3.000 sportista iz oko 90 zemalja i regiona. Igre u Pekingu uključuju više takmičenja i donose više zlatnih medalja nego bilo koje prethodne Zimske olimpijske igre.