Продужен фебруарски распуст

Продужен фебруарски распуст

04/02/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић донео је одлуку о измени Календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе на основу чега ће нерадни дани за ученике бити и 17. и 18. фебрауар.

 

Предлог о продужетку распуста изнет је на састанку Тима за школе.

„Након бројних консултација и након сагледавања целокупне ситуације и предвиђања да се пик овог таласа вируса очекује средином месеца донео сам одлуку о продужетку распуста. Ученици ће спајањем викенда, државног празника и додатна два дана имати укупно девет слободних дана. Први радни дан биће понедељак, 21. фебруар“. рекао је министар.

„Школе су као и раније, безбедне због примене и поштовања епидемиолошких мера. Према показатељима, раст броја заражених ученика и наставника не прати раст броја заражених у општој популацији“, навео је Ружић.

Он је апеловао на ученике и запослене у систему образовања да током предстојећег распуста буду одговорни према себи и својим најближима и поштују прописане епидемиолошке мере како не би дошло до нових заражавања.

Због тродневног продужетка јесењег распуста у првом полугодишту, као и због ове одлуке, школе су у обавези да до краја школске године надокнаде два радна дана,  док ће школска година бити продужена за три дана и уместо до 21. јуна трајаће до петка, 24. јуна 2022. године.

Од понедељка 7. фебруара, у средњим школама и другом циклусу основне школе (5-8. разреда) настава ће се одвијати по комбинованом моделу (дан за даном, ученици подељени у две групе), док ће ученици од 1. до 4. разреда основне школе наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у недељи од 27. јануара до 2. фебруара 2022. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 4935 (0,64 одсто) оболелих.

Учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева COVID-19 у истом периоду износио је 4.8 одсто.
У основним и средњим школама на територији Републике Србије, укупно је 87 (0,06 одсто) одељењa (16 и мање ученика), којa су због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног рада на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.

Укупно је 363 (0,9 одсто) одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 143 (0,35 одсто) група у којима се из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана.