Електронски потпис у клауду бесплатно доступан свим грађанима Србије

Електронски потпис у клауду бесплатно доступан свим грађанима Србије

04/02/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министарка трговине туризма и телекомуникација Татјана Матић и др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу данас су пустили нову квалификовану услугу од поверења на Порталу еУправа – електронски потпис на даљину тј. у клауду.

 

Електронски потпис на даљину тј. у клауду представља електронски сертификат за квалификовано електронско потписивање на даљину који се чува на серверима у Државном дата центру. Сваки грађанин који има ConsentID мобилну апликацију или квалификовани електронски сертификат за смарт картици или USB токену може сам себи бесплатно да генерише електронски потпис у клауду. Да би грађани користили електронски потпис у клауду на Порталу еУправа је на располагању и Апликација за електронско потписивање у клауду као услуга намењена свима који желе да на брз, једноставан, поуздан и безбедан начин електронски потпишу pdf или xml документ. Такође, и све остале услуге на Порталу еУправа euprava.gov.rs или Порталу локалних пореских админситрација lpa.gov.rs које захтевају електронско потписивање могу да се електронски потпишу у клауду.

,,Квалификовани електронски сертификат за квалификовано електронско потписивање на даљину доноси бројне олакшице како административном систему наше земље, тако и грађанима Републике Србије. Потпис у клауду омогућава једноставнију, повољнију и бесплатну употребу електронског потписа, будући да не захтева да корисник поседује читач смарт картица и инсталацију додатних софтвера. Од сада корисник није више везан за рачунар и потписивање може да обави у време и на месту које му одговара помоћу свог мобилног уређаја (телефон, таблет). Тиме ова услуга доноси једну нову димензију електронског пословања на начин који је једноставан, брз, али и поуздан и безбедан за сваког појединца“, истакла је Матић.

Она је додала да сматра да је ово важан корак за дугорочни развој дигиталног друштва у Србији и да је веома радује што смо све ближе искоришћењу свих потенцијала дигиталног доба.

„Захваљујући електронском потпису у клауду грађани више неће морати да брину око инсталације софтвера за коришћење потписа на картицама или токенима, а омогућено им је да користе и најсложеније услуге електронске управе само са мобилног телефона. Електронско потписивање докумената на даљину је доступно свим грађанима који имају мобилну апликацију ConsentID која обезбеђује електронску идентификацију високог нивоа поузданости. Позивам и друге државне институције, пре свега Агенцију за привредне регистре, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, Националну службу за запошљавање и Пореску управу републике Србије, да у најкраћем року омогуће коришћење електронског потписа у клауду и на њиховим порталима“, изјавио је Јовановић.

Он је додао и то да би неко добио електронски потпис у клауду прво мора да има инсталирану и активирану мобилну апликацију ConsentID, а затим да на Порталу еУправа активира свој квалификовани електронски сертификат у клауду. Подсетио је да се параметри за активацију ConsentID мобилне апликације издају на 1069 шалтера пошта, јединица локалних самоуправа, локалних пореских администрација и комерцијалних банака (Моби Банка и Сбербанка). Такође, параметри за активацију ConsentID мобилне апликације са могу добити онлајн преко Портала еУправа за све оне грађане који имају квалификовани електронски сертификат на смарт картици или USB токену.

Апликација за електронско потписивање у клауду на Порталу еУправа омогућава кориснику да одабере pdf или xml документ који жели да потпише  електронским сертификатом у клауду, прегледа додата документа, одабере документ за потпис, покрене потписивање, позиционира графички приказ електронског потписа и потпише документ.

Канцеларија за ИТ и еУправу постала је сертификационо тело и уписана је у регистар пружаоца услуга од поверења за услугу управљања квалификованим средством за креирање електронског потписа на даљину и за издавање квалификованих електронских временских жигова. Такође, Канцеларија за ИТ и еУправу је уписана у регистар пружаоца услуга електронске идентификације и шема електронске идентификације основног, средњег и високог нивоа поузданости.