Veći izvoz lekova, suplemenata i kozmetike na Bliski istok, Afriku

Veći izvoz lekova, suplemenata i kozmetike na Bliski istok, Afriku

03/02/2022 Off By BERB

Foto: Ivana Ercegovac

 

Ponuda naših lekova, suplemenata, kozmetike, inovativnih medicinskih sredstava i drugih farmaceutskih proizvoda u narednom periodu biće veća na tržištima UAE, Bliskog istoka, Jugoistočne Azije i Afrike. To je rezultat velikog broja uspešnih sastanaka i dogovora predstavnika naše medicinske privrede na „Ekspo 2020 Dubai“ na tematskoj nedelji posvećenoj zdravlju. Očekuju se i intenzivnija saradnja i kooperacije u oblasti pružanja medicinskih i farmaceutskih usluga na tim tržištima, dizajniranja i opremanja čistih soba, kao i primene, savremenih tehnologija i inovacija u prevenciji, unapređenju zdravlja i stila života.

 

U Paviljonu Srbije održani su bilateralni razovori naših farmaceuta, medicinara, predstavnika veledrogerija sa predstavnicima UAE, Kube, Omana, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i drugih.

Sanda Savić, predsednica Odbora Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije (PKS) ističe da je prisustvo na Svetskoj izložbi veoma značajno za privredu. „Prekrasnih poruka, ideja, inovativnosti na sve strane. Zajednički imenitelj i lajt motiv Ekspo-a je povezivanje ljudi, biznisa, privreda“, istakla je Savić.

Ekspo je, po njenim rečima, fantastičan početak uspostavljanja kontakata, razmene ideja i iskustava. „Ako ne danas u nekom budućem trenutku sigurno će doći do konkretne saradnje kompanija“, ocenjuje Savić, koja je i direktorka u kompaniji Hemofarm.

Kompanija Esensa na „Ekspo 2020 Dubai“ predstavila se širokom paletom proizvoda od medicinskih sredstava do dijetetike i kozmetike i uskoro očekuju nove poslove.

„Esensa je zainteresovana da se poveže sa distributerima, lancima apoteka, drogerijama u UAE i na drugim tržištima Bliskog istoka. Mi već sarađujemo sa kupcima ovog regiona, a „Ekspo 2020 Dubai“ nam je prilika da upoznamo nove partnere i dogovorimo saradnju. Nadamo se da će nam doneti nove poslove, nova tržišta, veći izvoz i širenje portfolija u postojećim zemljama“, ističe Marija Babamović, direktorka u kompaniji Esensa.

 Mila Litvinjenko, vlasnica i direktorka niške kompanije Aura kaže da su utisci sa Svetske izložbe veoma pozitivni. Podseća da su već prisutni na tržištu UAE, a da planiraju širenje u Katar, Kuvajt, Oman. „Nisam očekivala toliko poslovnih kontakata, iako smo već prisutni u UAE, upoznala sam mnogo interesantnih ljudi iz drugih oblasti što je veoma dragoceno za buduće poslove“, navela je direktorka Aure.

Dr Milan Colić, vlasnik specijalizovane bolnice za estetsku i opštu hirurgiju ne krije oduševljenje Svetskom izložbom, kao i organizacijom na Srpskom paviljonu i Poslovnom habu Srbije. Navodi da su tržište UAE i dobri kontakti i susreti odlična prilika da se razmene znanje, iskustvo i da pokažemo ono što znamo.

Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS naglašava da će najbolju ocenu organizacije i učešća medicinske privrede dati privrednici i rezultati njihovih aktivnosti. Podseća da su naše kompanije imale značajne susrete i na paviljonima partnerskih država kao što su Slovenija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Rusija…

Prestižnu svetsku izložbu Dubai Ekspo 2020. u protekla četiri meseca posetilo je oko 900 privrednika iz Srbije. Nedelja posvećena zdravlju okupila je više od 130 privrednika iz 70 naših kompanija.