Програм „Гаранција за младе“ – подршка младима у Србији

Програм „Гаранција за младе“ – подршка младима у Србији

03/02/2022 Off By BERB

Фото: minrzs.gov.rs

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је на уводној онлајн радионици „Успостављање Гаранције за младе у Србији“, којом је и формално започела реализација овог програма у Србији, да ће Програм „Гаранција за младе“ бити подршка младима у нашој земљи за што брже укључивање у свет рада.

 

Кисић Тепавчевић је истакла да поменути програм подразумева добијање квалитетне понуде за посао, наставак образовања, праксу или обуку у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или завршетка формалног образовања.

Министарка је нагласила да се тај програм спроводи у државама чланицама ЕУ, што је пример интервенције у оквиру које се младима који су неактивни и незапослени приступа кроз сарадњу различитих сектора и социјалних партнера, укључујући и организације цивилног друштва, а у циљу дугорочно одрживе интеграције на тржиште рада.

Она је изјавила да је општи циљ Стратегије запошљавања у Републици Србији од 2021. до 2026. године успостављање стабилног и одрживог раста запослености заснованог на знању и достојанственом раду, уз напомену да се једна од мера односи и на побољшање положаја младих на тржишту рада.

Mлади су основни ресурс сваке земље и улагање у њих, њихово образовање, запошљавање и напредак, јесте улагање у будућност, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Она је подсетила на то да је Србија на министарском састанку Европска  унија– Западни Балкан, који је одржан у јулу 2021. године у Словенији, потврдила Декларацију Западног Балкана о одрживој интеграцији младих на тржиште рада и да је на тај начин и формално прихватила да ће радити на постепеном увођењу „Гаранције за младе“, определити људске ресурсе и финансијска средства, формирати мултиресорне радне групе и израдити План имплементације овог програма до јуна  2022. године.

Први корак у поступку припреме Плана имплементације је успостављање механизама за његову израду, као и за праћење његове реализације, на чему је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања претходно радило.

Кисић Тепавчевић је изразила захвалност Међународној организацији рада на континуираној подршци у процесу успостављања овог програма.

Уводну конференцију организовали су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Међународна организација рада, а у њеном раду учествују чланови Координационог тела за израду и праћење спровођења Плана имплементације овог програма и стручне групе тог тела, које су формиране у јануару ове године.