Наша земља очекује пуну имплементацију Бриселског споразума

Наша земља очекује пуну имплементацију Бриселског споразума

03/02/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са специјалним представником Европске уније Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

 

Премијерка Брнабић се захвалила на личном ангажману Лајчаку и Ескобару, као и на свим напорима које улажу у напредак дијалога Београда и Приштине.

Брнабић је истакла да Република Србија очекује формирање Заједнице српских општина, као и пуну имплементацију Брисeлског споразума.

Мирослав Лајчак је рекао да Европска унија улаже велике напоре у наставак дијалога Београда и Приштине и позвао је Београд да настави да буде посвећен том процесу, јер је то важно за стабилност читавог регион.

Габријел Ескобар је истакао да Сједињене Америчке Државе пажљиво прате овај процес и снажно га подржавају. Он сматра да две стране једино кроз дијалог могу да решавају сва отворена питања и да за то не постоји алтернатива.

Председница Владе на састанку је изразила своје незадовољство чињеницом да Србима са Косова и Метохије није било омогућено да гласају на референдуму 16. јануара. Она је позвала двојицу представника да учине све што је у њиховој моћи како би се Србима омогућило гласање на изборима који се у Републици Србији одржавају 3. априла ове године.