Izašao je novi broj “ODBRANE”

Izašao je novi broj “ODBRANE”

02/02/2022 Off By BERB

U februarskom broju magazina „Odbrana” pripremili smo dosta zanimljivih tema.

Referisanje o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu potvrdilo je da je Vojska Srbije spremna i sposobna da odgovori svim izazovima. Da njene jedinice očekuje nastavak snaženja novim naoružanjem i opremom, uz brigu o standardu pripadnika, predsednik Republike Aleksandar Vučić potvrdio je početkom januara, u Kasarni „Rastko Nemanjić” u Pančevu, na prikazu sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije, a kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji mesec za nama svakako je obeležio važan susret ministra Nebojše Stefanovića sa ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Benom Volasom.

Rubrika U FOKUSU, uz ove teme, standardno donosi i presek aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije u mesecu koji prethodi novom izdanju Vašeg magazina.

U susret Danu državnosti, glavna urednica magazina „Odbrana” Dragana Marković razgovarala je sa akademikom Ljubodragom Dimićem, koji konstatuje da je iskazivanje patriotizma i slobodarstva, nacionalnog oduševljenja, kao i spremnost na pružanje otpora osvajačima – kod Srba bilo nesumnjivo, a da smo, „s protokom vremena u prilici da jasnije vidimo greške koje su činjene, sagledamo cenu koja je plaćena i odmerimo razloge koji su uticali da istorija krene nekim drugim putem od željenog”.

Vojna akademija ove godine na sedam studijskih programa osnovnih akademskih studija upisuje 162 kadeta, na Medicinski fakultet VMA UO biće primljeno 25 devojaka i mladića, u Vojnoj gimnaziji otvoreno je 80 mesta, dok će Srednju stručnu vojnu školu upisati 70 učenika. U rubrici STAJNA TAČKA, iz teksta „Korak ka časnom i odgovornom pozivu”, saznajte sve o upisima u te vojnoobrazovne institucije. Čitajte koje prednosti donosi opredeljenje za vojnu profesiju, kakvi su kriterijumi selekcije i koji studijski programi su na raspolaganju zainteresovanim mladim ljudima.

Obuka u Vojsci Srbije je proces koji neprekidno traje. Sticanje novih znanja, osposobljavanje za sve vrste izazova i ovladavanje veštinama i procedurama svakodnevna su praksa u njenim jedinicama. Nakon osnovne obuke vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka septembarske klase, tokom meseca za nama, prolazili su specijalističku obuku u jedinicama srpske vojske, a redovan sastav realizovao je sve planirane elemente obučavanja i spremno dočekuje nove izazove u procesu kontinuiranog unapređenja operativnih sposobnosti. Rubrika SPECIJAL donosi detalje koji će, uz atraktivne fotografije naših fotoreportera, posvedočiti kolika se pažnja u srpskoj vojsci poklanja obuci. U rubrici SISTEM čitajte kako izgleda obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u 63. padobranskoj i Mešovitoj artiljerijskoj brigadi, ali i o Danu Medija centra „Odbrana” Uprave za odnose s javnošću, koji je i ove godine dodelio prestižnu Novinarsku nagradu „Ivan Marković” i priznanja najuspešnijim saradnicima.

SISTEM donosi i tekst o postavljanju pontonskih mostova na Savi i Dunavu i njihovom održavanju, koje u pontonirskim jedinicama Vojske Srbije ima tradiciju dugu čitav vek, a tu je i priča u povodu Dana Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva.

Šta odlikuje novo srpsko najsofisticiranije i najsavremenije teško oklopno vozilo „Lazanski”, iz pera vrsnog znalca, penzionisanog generala Milosava Đorđevića, čitajte u rubrici ARSENAL, koja donosi i zanimljiv tekst Milana Komara o vojnopomorskoj sceni, koja se prethodnih nekoliko meseci bavi podmornicama. Razlog je osnivanje pakta AUKUS (Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD), radi energičnijeg suprotstavljanja tih zemalja rastućem uticaju Kine na zbivanja u indopacifičkom regionu.

Iz pera Branislava Milosavljevića, najuspešnijeg saradnika magazina „Odbrana” tokom godine za nama, u rubrici GLOBALNO (ŽARIŠTA) čitajte o mogućim perspektivama masovnih protesta u Kazahstanu, koji su obeležili početak godine. U istoj rubrici, ali s podnaslovom POGLEDI, o težnji Evropske unije za strategijskom autonomijom piše Milan Igrutinović, naučni saradnik Instituta za evropske studije. Isti tematski okvir donosi i drugi deo teksta „Od kovida do postkovida”, koji je u prošlom broju privukao Vašu pažnju.

Februarsku „Odbranu” zatvara rubrika ISTORIJA, tekstom Igora Gojkovića o generalu Pavlu Jurišiću Šturmu, povodom stogodišnjice smrti tog „Nemca s dušom Srbina”.

Mnogo je razloga da na vreme obezbedite svoj primerak februarskog izdanja „Odbrane”.