Novosadska premijera filma „Rampart“ 4. februara u KC Novog Sada

Novosadska premijera filma „Rampart“ 4. februara u KC Novog Sada

02/02/2022 Off By BERB
Nakon turneje po svetski poznatim festivalima, film „Rampart“ ovog petka napokon stiže i pred novosadsku publiku! Novosadska premijera jednočasovnog dokumentarnog filma koji potpisuje Marko Grba Singh, zakazana je za 4. februar u 19.00 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada.
„Rampart“ je priča o detinjstvu propraćenom NATO bombardovanjem. Porodična VHS arhiva prikazuje odrastanje tokom 1998. i 1999. godine: porodične skupove, kućne ljubimce, video igre i trenutke neizvesnosti koji najbolje dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorijskih događaja. Mada ličan, i mada se na prvi pogled čini da priču o odrastanju za vreme NATO bombardovanja može da razume samo publika sa naših prostora – „Rampart“ je pokazao da je emocija koju nosi univerzalna naišavši na neverovatne reakcije publike na Lokarno film festivalu, Torino film festivalu i mnogim drugim. Posetioci će, nakon projekcije, imati priliku da učestvuju u razgovoru sa autorom filma koji će biti
upriličen u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. „Rampart govori o rastanku, oproštaju od stana koji je obeležio moje rane godine. To je takođe film o zajedništvu, o tome kako nas je porodica držala na okupu tokom teških vremena i načinu na koje jedno mesto čuva uspomene na prohujale dane“, objašnjava reditelj Marko Grba Singh. Marko Grba Singh je umetnički direktor Beldocs festivala i reditelj čije filmove karakteriše duboko promišljanje društvenih pojava, ali i hiper-ličan, autobiografski pristup i formalno odstupanje od normiranih filmskih kategorija.
Novosadska premijera filma „Rampart“ realizuje se u organizaciji Međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma „Filmski Front“ u okviru programa “Najhrabriji na Frontu”. Ulaznice za film u prodaji su na blagajni Kulturnog centra, svakog dana u periodu od 18.00 do 21.00 časova, po ceni od 200 dinara.