Очување културног и националног идентитета српског народа

Очување културног и националног идентитета српског народа

02/02/2022 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је данас радни састанак са министарком просвете и културе Републике Српске Наталијом Тривић, на којем је потврђена спремност за наставак залагања на проширењу сарадње, заједничких програмских активности и манифестација у циљу очувања српске културе, традиције и језика.

 

Гојковић и Тривић су постигле договор о наставку добрих и интензивних односа између Србије и Републике Српске, чији је приоритет јачање институционалне сарадње у свим областима културе и уметности, као и мобилност уметника.

На састанку је потврђено потписивање меморандума о разумевању између два министарства о сарадњи у области филмске уметности и другог аудио-визуелног стваралаштва и меморандума о сарадњи за период 2022–2026. године.

Гојковић је истакла да ће меморандуми пружити значајну подршку сарадњи установа културе и независне сцене у домену заштите културног наслеђа и дигитализације, као и свим другим областима сарадње за које се покаже узајамни интерес.

Саговорнице су истакле значај сарадње Србије и Републике Српске  у области кинематографије и размотриле могућност заједничких пројеката, посебно оних од националног интереса.

Министарка културе у Влади Србије је најавила да је Србија у 2022. години планирала 1,7 милијарди динара за подстицаје за снимање, што је за милијарду динара више у односу на прошлу годину. Тривић је оценила да је модел подстицаја Србије добар, што потврђује и чињеница да се уложена средства четвороструко врате.

Гојковић је нагласила да је потврђена добра сарадња ресорних министарства на реализацији пројекта ревитализације родног места Бранка Ћопића у Хашанима Башта сљезове боје“, који је један од најзначајнијих пројеката и допринoси стратешком интересу за српску културу.

Она је рекла да је донација Владе Републике Србије значајна јер ће омогућити да се заврши комплетна инфраструктура, како би се овај амбијент у што краћем периоду оспособио за едукативну, културну и туристичку дестинацију.

Гојковић и Тривић указале су на важност заједничких пројеката на очувању сећања и у том контексту нагласиле значај мултимедијалне изложбе посвећене Јасеновцу и неговању сећања на жртве овог логора.

Гојковић је нагласила да је заједнички циљ очување културног и националног идентитета српског народа и најавила заједнички рад на томе и  убудуће. У том контексту, истакнут је значај наставка одржавања манифестација „Дани Србије у Српској“ и „ Дани Српске у Србији“, које повезују установе културе и омогућавају да се публици у Србији и Републици Српској представи квалитетан програм.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ одржана је у 11 градова и општина у Србији у октобру 2021. године, а „Дани Србије у Српској“ биће одржани ове године у више градова у Републици Српској, а у манифестацију ће бити укључене многе установе и уметници.