Дијалог оптерећује одсуство воље Приштине да спроводи договорено

Дијалог оптерећује одсуство воље Приштине да спроводи договорено

31/01/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да су у бриселском дијалогу Београда и Приштине јасно дефинисане обавезе које је потребно спровести у процесу нормализације односа, и да, док је Београд своје обавезе испунио, Приштина отворено поручује да је то уопште не занима.

 

Селаковић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да је предстојећа заједничка посета специјалног изасланика америчког председника за Западни Балкан Габријела Ескобара и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине свакако значајна, али да ће се тек видети колико ће она у овом смислу бити ефективна.

Министар Селаковић је рекао да је чињеница да САД својим присуством у дијалогу желе да подрже напоре ЕУ и Лајчака да се дијалог Београда и Приштине настави, али и навео да суштински од доласка Аљбина Kуртија на позицију шефа владе привремених институција самоуправе у Приштини нема суштинског дијалога.

„Суштински дијалог оптерећује одсуство сваке врсте заинтересованости и воље Приштине да спроводи оно што је до сада договорено и оно што је њихова обавеза. Њихова обавеза је формирање Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом. Београд је своје обавезе посвећено извршио, а Приштина не да није извршила, него јавно, јасно и отворено каже да они то неће да раде“, рекао је шеф српске дипломатије.

На питање о „Белгијском моделу“ за формирање Заједнице српских општина који се помиње у јавности, министар Селаковић је рекао да је у Бриселском споразуму врло јасно дефинисано које су надлежности ЗСО и да је у плану имплементације врло прецизно речено шта Београд има да уради, а шта Приштина има да уради.

„Приштина је својеврсном игром покушала да промени садржину Бриселског споразума изигравајући причу испитивањем уставности споразума. Реч је о томе да они траже довољан разлог и изговор. Земље Запада које би требало да изврше притисак на Приштину избегавају да то ураде на ефективан и прави начин, они су у почетку максимално подржавали Kуртијеву политику“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је истакао, једна од тема разговара са Ескобаром и Лајчаком биће и одржавање избора у априлу на Kосову и Метохији на чему ће Београд инсистирати.

„Инсистираћемо на томе, то је део мисије ОЕБС да обезбеди неометано спровођење изборног процеса“, рекао је министар Селаковић.

На питање о стварању такозване територијално-административне целине између Албаније и KиМ 30 километара у дубини територије, шеф српске дипломатије је навео да је то само једна од прилика да видимо колико ће у Бриселу да буду неми и да се не огласе на тако нешто и где може да се види њихово лицемерје и дволичност када је реч о односу према изазовима са којима се суочава западни Балкан.

„Kао што ћуте на све најаве које се тичу велике Албаније, ћуте и на овакве процесе, а Албанци са једне и друге стране границе вредно раде на таквој врсти зближавања“, рекао је министар Селаковић.

Поводом ситуације у БиХ, шеф српске дипломатије је навео да Србија поштује Дејтонски мировни споразум као његов гарант и територијални интегритет БиХ на исти начин као и територијални интегритет Републике Српске.

Осврнуо се и на јучерашње неуспеле преговоре о реформи изборног законодавства у Неуму за које је рекао да нису дали резултат, али да су показали да у БиХ постоји више проблема и да није Република Српска једини, кључни и главни проблем.

„За Србију је важно да у окружењу имамо стабилну политичку ситуацију“, рекао је министар Селаковић и нагласио да из кризних ситуација у региону можемо да видимо колико је вредна и колико значи политичка стабилност у Србији, јер се она готово нигде у региону не среће.

Према његовим  речима, политичка стабилност је омогућила Србији да буде најбрже растућа економија у Европи, да бележи највећи  ниво страних директних инвестиција, да смањује незапосленост, а уз све то је на свим меридијанима препозната као кредибилан партнер са којим земље желе да се сарађују.

„Да бисмо очували ту нашу позицију важно је да унапређујемо нашу сарадњу и зато смо заинтересовани за стабилност земаља региона“, рекао је министар Селаковић и нагласио да је Србија стуб политичке стабилности у овом делу Европе и да је препозната као локомотива развоја западног Балкана, као и држава која озбиљношћу свог руководства може смирујуће и позитивно да делује на све токове у региону.

Поводом информација о припреми атентата на председника Србије Александра Вучића, министар Селаковић је навео да имамо веома кредибилне изворе и доказе да је атентат припреман и да треба одагнати сваку врсту сумње у такву врсту информација.

„Ми смо држава у којој је својевремено убијен премијер, то је прва ствар која показује да је тако нешто могуће“, рекао је шеф српске дипломатије и навео да безбедност највиших функционера државе мора да буде на највишем нивоу.