Otvorena deonica auto-puta Preljina – Pakovraće

Otvorena deonica auto-puta Preljina – Pakovraće

30/01/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas otvaranju deonice auto-puta “Miloš Veliki” od Preljine, kod Čačka, do Pakovraća, u dužini od približno 11,5 kilometara.

Premijerka, koja je prisustvovala otvaranju ove deonice umesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića, provozala se autobusom novim delom auto-puta.

Ona je pre ulaska u autobus prenela kineskim izvođačima pozdrave predsednika Vučića, dodavši da će on ovih dana i lično doći da im zahvali i pruži podršku za preostale radove do Požege.

Predsednica Vlade je izrazila očekivanje da će deo auto-puta do Požege biti gotov do kraja godine, ističući da je važno da se radovi završe što pre.

Brnabić je tokom vožnje autobusom podsetila na to da se u Srbiji trenutno gradi ukupno 12 auto-puteva i brzih saobraćajnica, čija je ukupna vrednost 3,8 milijardi evra, što pokazuje koliko se Srbija promenila nabolje.

Ona je navela da je nakon današnjeg otvaranja ove deonice ostalo još da se završi nešto manje od 20 kilometara auto-puta do Požege, napomenuvši da je ta deonica građevinski vrlo zahtevna za izvođače, s obzirom na to da je trećina trase u tunelima i mostovima.

Predsednica Vlade je naglasila da ima dovoljno novca u budžetu za sve započete projekte, istakavši da uz sve to Srbiji ne raste javni dug.

Ona je naglasila da Srbija ima sve jaču ekonomiju, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, i da se sada, posle 30 godina, grade i novi energetski objekti i ulaže u ekologiju.

Premijerka je ukazala na to da u Srbiji više ne može da se pronađe slobodna građevinska operativa i radna snaga koliko je projekata pokrenuto i šta se sve gradi, naglasivši da su to sve stvari koje se nisu radile decenijama, a sada se realizuju.

Srbija je od 2017. godine, kada smo krenuli u tranziciju u ekonomiju zasnovanu na znanju, postala druga zemlja, samo smo mi verovali u naš narod i Srbiju, da to mogu i zato smo uspeli tako brzo da menjamo zemlju, istakla je premijerka, uz konstataciju da se državi spočitava nebriga za ekologiju iako se nikad više nije ulagalo u ekološke projekte.

Brnabić je izrazila očekivanje da će ove godine krenuti i izgradnja Kliničkog centra Kragujevac i dodala da bi u martu trebalo da bude postavljen kamen temeljac za najlepši vidikovac na Kablaru, kao i da je tu već urađen put.

Ona je rekla da će na Međuvršju biti i prvi ekološki katamaran koji je proizveden u Srbiji i dodala da se izdvaja 74 miliona evra samo za izgradnju kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu.

Prema njenim rečima, ti projekti se realizuju i zahvaljujući IPA sredstvima EU i u partnerstvu sa kineskim kompanijama u okviru projekta „Čista Srbija“ u mnogim gradovima i opštinama.

Premijerka je podsetila na to da je u postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama uloženo 600 miliona evra, dodavši da je završeno postrojenje u Kostolcu i da se završava u TENT-u A i B u Obrenovcu.

To su sve projekti zaštite životne sredine, ali i za podizanje kvaliteta života naših građana, zaključila je predsednica Vlade.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara o pomeranju rokova za otvaranje auto-puta do Požege, kao i za danas otvorenu deonicu, rekla da je to zato što država ima mnogo ambicioznije rokove od onih predviđenih ugovorima, kao i da je na pomeranje uticala pandemija, ali i druge objektivne stvari.

Predsednica Vlade je naglasila da je za auto-put Preljina-Požega rok u ugovoru do jula 2023. godine i da će ova deonica biti otvorena pre toga, svakako u prvom kvartalu sledeće godine.

Otvaranjem deonice auto-puta od Preljine do Pakovraća saobraćajne gužve koje su se stvarale kroz Čačak, naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom, postaće prošlost, jer je sav tranzitni saobraćaj preusmeren na novu obilaznicu.

Ona je u sastavu deonice auto-puta od Preljine do Požege u dužini od 30,9 kilometara, na kojoj je glavni izvođač kineska kompanija CRBC.

Otvaranju deonice do Pakovraće prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktori „Puteva Srbije“ i „Koridora Srbije“, Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, kao i predstavnici izvođača radova.

Rok za završtetak radova, koji su počeli u maju 2019. godine, na čitavoj deonici do Požege je 36 meseci, a njihova vrednost je 450 miliona evra.

Deonica Preljina–Požega je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd–Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.