Унапређење комуникације са грађанима за ефикасније решавање еколошких проблема

Унапређење комуникације са грађанима за ефикасније решавање еколошких проблема

30/01/2022 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас финалним припремама за пуштање у рад јединственог Еколошког информационог система, путем којег ће грађани од сутра моћи да пријаве еколошке проблеме.

 

„Ово је важна вест за грађане Србије, јер данас тестирамо систем, путем којег ће већ од сутра моћи да пријављују еколошке проблеме са којима се сусрећу у својој локалној самоуправи. Администратори ће прикупљати информације са терена које добију од грађана и позивати надлежне службе да реагују, пре свега инспекције и друге службе у локалним самоуправама, као и републичку инспекцију заштите животне средине. Позивам грађане да нам указују на еколошке проблеме на које наилазе, а локалне самоуправе да тесно сарађујемо, како бисмо те проблеме што пре и решили“, рекла је Вујовић.

Грађани ће моћи да шаљу пријаве путем мобилне и веб апликације „gReact” (Green Reaction), која може бесплатно да се преузме на Google Play и APP Storе, а омогућено је и слање СМС или ММС порука на 066-5555-001, као и телефонски позиви Контакт центру на број 0800-003-003, радним данима од 7:30 до 15:30 часова.

Вујовић је истакла да је систем веома значајан, јер омогућава да се, заједно са грађанима, ефикасније приступи мапирању и решавању еколошких проблема у Србији, што ће помоћи и у креирању стратегија за решавање еколошких проблема и у пројектовању буџетских средстава за те намене.

Према њеним речима, систем предвиђа и праћење локација очишћених дивљих депонија на којима су постављене камере.

„У Србији има око 3.500 дивљих депонија, а ми смо током прошле године очистили 500 локација. Наредних дана ћемо расписати нови конкурс, како бисмо наставили да чистимо и у овој години, а издвојили смо и средства за постављање камера. Још једном позивам грађане да нам указују на еколошке проблеме и да заједничким деловањем подижемо свест и унапређујемо квалитет животне средине, да заједно радимо за чистију и здравију Србију и самим тим за бољи животни стандард“, рекла је Вујовић.