MASARA: ZA NOVA ULAGANJA POTREBNA IZVESNOST U ZAKONIMA

MASARA: ZA NOVA ULAGANJA POTREBNA IZVESNOST U ZAKONIMA

11/06/2015 Off By

gaetano-masara-dzeneral-elektrik-112

Ranka Čičak

IZVRŠNI direktor Dženeral Elektrika za jugoistočnu Evropu Gaetano Masara izjavio je danas da je ta kompanija spremna da dodatno ulaže u Srbiju ukoliko zakonska regulativa bude izvesnija, kao i da su brojni projekti još uvek na čekanju zbog raznih birokratskih procedura.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je neizvesnost u donošenju zakonskih i podzakonskih akata do sada sprečavala Dženeral Elektrik da nastavi da traga za svojim partnerima u Srbiji. Ako ta regulativa bude uskoro usvojena, Dženeral Elektrik će pokrenuti svoje investicije, odnosno nastaviti sa realizacijom svojih investicija i početi potragu za novim partnerima, istakao je on.
Masara je rekao da ova kompanija dugo prisutna u Srbiji, naročito u oblasti zdravstvene zaštite i medicine, navodeći da je to kompanija koja ima godišnji obrt u iznosu od 160 milijardi dolara što je četiri BDP-a Srbije.
Dženeral Elektrik donosi snagu i prednosti, rekao je on i istakao da se nada da će tu prednost doneti i Srbiji i regionu, ali da je za to potrebna stabilnost i predvidivost regulatornog okvira. Želimo da stavimo sva naša tehnološka dostignucha i finansijsku strukturu na rasplaganje Srbiji, ukazao je on.
Dženeral elektrik, kako je naveo, radi na bitnim projektima u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito u oblasti korišćenja energije vetra, zdravstvene zaštite i proizvodnje i eksploatacije nafte i gasa. Što se tiče “fin in” tarifa, on je rekao da nivo koji postoji u Srbiji je fer i pristupačan i u smislu obima i u smislu kvota, što znači da su troškovi rada u toj oblasti prihvatljivi. Govoreći o najavljenoj investiciji u vrednosti od milijardu evra za pogone snage 500 megavata iz energije vetra, Masara je rekao da će na ovaj način u Srbiji biti otvoreno 500 novih radnih mesta, a da će zemlja imati korist od nekoliko stotina miliona evra. Svi ti projekti su trenutno na čekanju, zbog odobrenja i dozvola, priprema ugovora o nabavci elektricne energije, donošenja podzakonskoih akata i priprema modela ugovora, precizirao je on. U Srbiji se, istakao je Masara, sprovode četiri veoma bitna investiciona projekta u oblasti zdravstvene zaštite, a to su rekonstrukcija 4 velika klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Mi možemo Srbiji na raspolaganje da stavimo našu tehnologiju, medicinsku opremu koja je verovatno najnaprednija i mrežu partnera sa kojima sarađujemo u tom sektoru, rekao je on i dodao da je ova kompanija spremna da podrži Srbiju u izgradnji gasovoda i da ostvari saradnju sa NIS-om i Srbijagasom. Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi je rekao da je vidljivo da srpska vlada koristi šansu i pruža podršku svojim velikim firmama da sarađuju sa ozbiljnim američkim kompanijama u cilju očuvanja i stvaranja novih radnih mesta. Premijer Vučić je obećao pomoć u realizaciji svih tih aktivnosti i nadam se da ćemo imati rezultata i u novim radnim mestima i u prodaji, rekao je on.<


EKONOMIJA

Beograd, 11. juna 2015 - Premijer Srbije Aleksandar Vucic obraca se medijima na "Danu dobavljaca - General Elektrik" u Skupstini Srbije. Srbija je spremna da subvencijama pomaze brojne srpske kompanije koje bi bile dobljavaci za jednu od najvecih americkih kompanija Dzeneral Elektrik, ali i drugih velikih svetskih kompanija, porucio je danas premijer Aleksandar Vucic. FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC / tj

VUČIĆ: NAREDNI PERIOD TEŽAK ZA SRBIJU

Ranka Čičak SRBIJA je spremna da subvencijama pomaže brojne srpske kompanije koje bi bile dobljavači za jednu od

 

 

najbolje-iz-srbije-wide-jpg_660x330PROGLAŠENI NAJBOLJI PRIVREDNICI SRBIJE

Ranka Čičak U SVEČANOJ, ali toploj atmosferi, večeras su u Belekspocentru u Beogradu proglašeni najbolji privrednici 2014. godine.

 

 

nenad-canak-1344022642-193639„ELEKTROVOJVODINI“ SPREMAJU SUDBINU „NAFTAGASA“

  Predsednik LSV Nenad Čanak UKIDANJE „Elektrovojvodine“ je velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine. Posle skoro šezdeset

 

 

kongresPETNAESTI KONGRES SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

Ranka Čičak PRAVO sa aerodroma , pošto se vratio iz Tirane u Beograd, predsednik srpske Vlade, Aleksandar Vučić,