VUČIĆ: NAREDNI PERIOD TEŽAK ZA SRBIJU

VUČIĆ: NAREDNI PERIOD TEŽAK ZA SRBIJU

11/06/2015 Off By

Beograd, 11. juna 2015 - Premijer Srbije Aleksandar Vucic obraca se medijima na "Danu dobavljaca - General Elektrik" u Skupstini Srbije. Srbija je spremna da subvencijama pomaze brojne srpske kompanije koje bi bile dobljavaci za jednu od najvecih americkih kompanija Dzeneral Elektrik, ali i drugih velikih svetskih kompanija, porucio je danas premijer Aleksandar Vucic. FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC / tj

Ranka Čičak

SRBIJA je spremna da subvencijama pomaže brojne srpske kompanije koje bi bile dobljavači za jednu od najvećih američkih kompanija Dženeral Elektrik, ali i drugih velikih svetskih kompanija, poručio je premijer Aleksandar Vučić govoreći na skupu “Dan dobavljača – Dženeral Elektrik”. Rekao je da je interes Srbije da subvencioniše kreiranje novih radnih mesta, opremu za investicije za otvaranje novih radnih mesta kroz SIEP-u, za pružanje usluga konsaltinga, dodelu bespovratnih sredstava za sticanje sertifikata i, naravno, uz podršku NALED-a uprošćavanje svih administrativnih procedura.

Premijer na skupu u organizaciji NALED-a i General elektrika, kao i Ekonomskim kokusom Skupštine Srbije i PKS, poručio i da je Srbija do sada uspela da očuva političku ekonomsku stabilnost usprkos ekonomskim reformama i u ne baš, kako je rekao, lakom orkženju Zapadnog Balkana.
“Srbija će biti stub stabilnosti u ovom delu svetu. Prisustvo američkih i najvećih svetskih kompanija ne znači samo ekonomski i ubrzani razvoj Srbije nego i uticaj na političku stabilnost zemlje”, rekao je premijer. Ocenjujuhi nedavnu posetu SAD, Vučić je rekao da je to bila prilika za susrete sa svima sa kojima je bilo moguće, te da se sa Džozefom Bajdenom nažalost nije sastao zbog teške porodične tratgedije koja je zadesila potpredsednika SAD. On je zahvalio američkim prijateljima na mogućnosti da srpska delegacija priča sa najznačajnijim američkim kompanijama, među kojima je i Dženeral Elektrik, koji ima godišnji prihod četiri puta veći od ukupnog srpskog BDP.
“Sa 300.000 zaposlenih to je jedna od najuspešnijih kompanija u svetu i čast nam je da su zainteresovani za poslovanje u Srbiji. Mi uvek tražimo svoj interes, a jedan od najznačanijih interesa je kreiranje novih radnih mesta i u skladu sa tim je Srbija spremna da pomogne srpskim kompanijama koji bi bili dobavljači i Dženeral Elektrika i ostalima, kroz subvencije za opremu, radna mesta, dodelu bespovratnih sredstava za sticane sertifikata, uprošćavanje birokratskih procedura…”, rekao je Vučić.


GOVOREĆI o situaciji na Zapadnom Balkanu, Vučić je rekao da se ona dodatno komplikuje, jer na Kosvou postoje veliki unutrašnji problemi i previranja, zatim u Albaniji su lokalni izbori i izvesno je da će opozicija dobiti Skadar, u BiH se stvaraju još veći antagonizmi, a Hrvatska, kako je rekao, 5. avgusta želi da slavi.
“A šta da slavi, kada mi budemo plakali i žalili”, zapito je premijer. On je najavio da će u narednom peridu imati veoma važnu posetu Švajcarskoj, a političku posetu Norveškoj gde će biti prisutni i albanski predstavnici. Predstoje teški pregovori sa Prištinom i sve, kako je rekao, četiri teme o kojima će se razgovarati su “katastrofalne i kardinalno teške za nas”. “Šta god budemo uradili u Briselu 23. juna uvek ću biti kriv. Otišao ne otišio u Srebrenicu opet ću biti kriv, ali ću se rukovoditi interesima Srbije u svim slučajevima”, poručioo je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija do sada uspela da očuva ekonomsku i političku stabilnost uprkos teškim merama koje je preduzela, te da je uveren da ćemo tu vrstu stabilnosti i pored sve teških okolnosti uspeti da očuvamo i da ćemo biti stub stabilnosti u ovom delu sveta. Kako je istakao, prisustvo američkih kompanija ne znači samo ekonomski napredak, već i dodatni uticaj na političku stabilnost i sigurnost. Vučić je rekao da će Srbija morati da se bavi većim uplivom “zelene energije” u budućnosti i da smanjuje udeo uglja u kompletnoj proizvodnji struje. “To će se dešavati u godinama pred nama i zato ćemo morati da se oslanjamo na druge izvore energije”, rekao je premijer i pozvao na razumevanje srpskih potreba, ali i zahteva i težine situacije u kojoj se nalazimo. Vučić je izrazio uverenje da srpske kompanije i vlada imaju inters za što većim prisustvom Dženeral eketrika i istovremeno zahvalio svima koj su doprineli da u Srbija počne da dovodi neke od najvećih svetskih američkih kompanija u svetu. Kako je najavljeno, skupu će se obratiti ministar privrede Željko Sertić, poslanik i član Ekonomskog kokusa Zoran Babić, predsednik PKS Marko Čadež, ambasador SAD Majkl Kirbi, potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić i generalni direktor General Elektrika za jugoistočnu Evropu Gaetano Masara.
Pred Srbijom su dani izazova i teških odluka po različitim pitanjima izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i pozvao građane na potpuno jedinstvo. Premijer je rekao da se u narednim danima i mesecima mora očuvati puna političkaka aktivnost da bi Srbija imala sigurniju buduchnost i unapredila svoju ekonomiju. Vučić je da predstoji više važnih datuma, teški razgovori u Briselu 23. juna, 26. dolazak Borda MMF, sledi i obeležavanje Vidovdana, dolazak nemačke kancerake Angele Merkel, kao i obeležavanje 20 godina zločina u Srebrenici.


Premijer je izjavio  da bi voleo da je Srbiju neko nešto pitao o najvljenoj rezolucijij o Srebrenici – ali nije, te da zato ne može i neće to da komentariše. Vučić je rekao da taj dokument nije video i da bi zato bilo neozbiljno da ga komentariše.
– Kada bi, kako je rekao, bilo šta rekao po tom pitanju, onda bi to imalo svoj uticaj, svoj značaj i svoju važnost. “Voleo bih da su neki konsultovali Srbiju. Do sada me niko ništa o tome nije pitao, a koliko vidim ni nikog drugog u Srbiji. Zato ne mogu po tom pitanju da se izjašnjavam, ali taj krug koji se pravi je za nas veoma, veoma težak i nažalost pomalo opasan”, kazao je premijer.
Vučić je poručio da je to sve što može da kaže u ovom trenutku na pitanje novinara o rezoluciji o Srebrenici, te da kada je reč o toj temi neće bežati od novinara i javnost. Upitan da li će ići u Srebrenicu 11. jula kada se navršava 20 godina od zločina, premijer je rekao da mu je potrebno još malo vremena za izjašnjavanje, za izjašnjavanje o hapšenju Nasera Orića i odnosima sa Bošnjacima.
Premijer je ponovio i da Srbija želi da ima najbolje moguche odnose sa Bošnjacima, investiraće u te dobre odnose sa Bošnjacima i od te politike neće odustati.<

“Predstoji mnogo teških odluka koje će se donositi u najboljem interesu Srbije i građana, a ne politiccke popularnosti bilo koga u vladi”, kazao je premijer i pozvao na očuvanje stabilnosti zemlje jer time, kako je rekao, Srbija postaje snažnija od svih drugih. On je podsetio da sinoć nisu uspeli razgovori u Makedoniji, da je evropski komesar Johanes Han, sa kojim je sinoć razgovarao, otkazao posetu BiH. Vučić je ocenio da se stvari u regionu komplikuju u svakom pogledu. Srbija, ponovio je premijer, neće da odgovara na provokacije iz regiona i učiniće sve da se očuva stabilnost i obezbedi bolja budućnost. <


EKONOMIJA

najbolje-iz-srbije-wide-jpg_660x330PROGLAŠENI NAJBOLJI PRIVREDNICI SRBIJE

Ranka Čičak U SVEČANOJ, ali toploj atmosferi, večeras su u Belekspocentru u Beogradu proglašeni najbolji privrednici 2014. godine.

 

 

nenad-canak-1344022642-193639„ELEKTROVOJVODINI“ SPREMAJU SUDBINU „NAFTAGASA“

  Predsednik LSV Nenad Čanak UKIDANJE „Elektrovojvodine“ je velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine. Posle skoro šezdeset

 

 

kongresPETNAESTI KONGRES SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

Ranka Čičak PRAVO sa aerodroma , pošto se vratio iz Tirane u Beograd, predsednik srpske Vlade, Aleksandar Vučić,