Формирање националне академије за ванредне ситуације

Формирање националне академије за ванредне ситуације

27/01/2022 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписали су данас Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Национална академија за ванредне ситуације и обуку чланова посаде брода“ који ће допринети подизању капацитета обука наших људи и већој безбедности на нашим рекама.

 

По потписивању Меморандума, министар Вулин је истакао да оно што уложимо у образовање наших кадрова не можемо никада ни на који начин да изгубимо, јер обучавајући људе свет око нас чинимо безбеднијим и сигурнијим.

„Безбедност на рекама је веома важна и често запостављена. Министарство унутрашњих послова поклања посебну пажњу обукама свих наших кадрова. Само оно што научимо, што прође кроз наш систем образовања, једног дана ће моћи да буде и примењено“, рекао је министар Вулин.

Додао је да смо у последњих неколико година сведоци несрећа на рекама, на којима се не поштују прописи из области саобраћаја и не води рачуна о безбедности оних који на рекама раде и живе.

Министар је истакао да ће кроз Националну академију људи проћи кроз обуке у речном саобраћају и безбедности на рекама, али да је она за Министарство унутрашњих послова додатно важна јер ће кроз њу припадници Сектора за ванредне ситуације, наши ватрогасци имати још један најсавременији и најбољи простор у коме ће моћи да се обучавају, где ће за тежак и одговоран посао који спасава људске животе моћи да се припремају на најбољи могући начин.

Министар је изразио уверење да ће ова Национална академија прерасти у регионалну институцију, у којој ће и наше комшије из читавог окружења моћи да дођу и да уче од наших стручњака, заједно са нашим ватрогасцима-спасиоцима, како се спасавају животи.

„У сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство унутрашњих послова учиниће све да омогући да се наши људи школују на одговарајући начин, да могу да воде рачуна о себи, свом послу и својој безбедности, али исто тако да стекну све оне вештине због којих су морали раније да одлазе ван граница наше земље, остављају новац неким другим земљама, финансирају неке друге школске системе“, казао је министар полиције и додао да сада све то могу да добију у нашој Србији.

Министар Момировић је рекао да је у претходним деценијама било јако мало инвестиција у речну инфраструктуру и да ће Србија искористити потенцијал својих река.

„Ми данас инвестирамо више од 500 милиона евра пре свега у наше реке, у луке Богујево, Прахово, али и у Нови Сад, а надам се да ћемо следеће године моћи да започнемо и највећу инвестицију у Луку Београд“, рекао је Момировић.

Оснивањем Националне академије, Србија ће омогућити да се наши људи образују у својој земљи, да у њој почну своју професионалну каријеру и ту и остану, јер неће више имати потребе да се обучавају у иностранству.

Момировић се захвалио министру Вулину на подршци и помоћи коју је пружио у реализацији овог пројекта.