Obeležena godišnjica smrti generala Šturma, Mišića i Bojovića

Obeležena godišnjica smrti generala Šturma, Mišića i Bojovića

20/01/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović predvodio je danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 100 godina od smrti generala Pavla Jurišića Šturma i godišnjice smrti generala Živojina Mišića i Petra Bojovića na Novom groblju u Beogradu.

 

Ministar Stefanović je istakao da smo se danas tradicionalno okupili da se poklonimo senima naših slavnih vojskovođa Mišića, Bojovića i Jurišića.

– Da svi zajedno i na ovaj način ne dozvolimo da uspomena na njih, na bilo koji način izbledi. Svaki od njih utkao je svoj život u temelje naše otadžbine, dao sve svoje znanje, umeće, borio se celim svojim bićem za slobodnu i nezavisnu Srbiju i za bolje sutra našeg naroda – rekao je ministar Stefanović, nakon polaganja venca na grob generala Pavla Jurišića Šturma.

Svetska istorija, podsetio je ministar Stefanović, odaje im priznanje i svrstava ih u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata.

– Duh svakog od njih i danas živi u našim vojnicima, a njihove velike reči hrabre našu vojsku i odzvanjaju kao vodilja u predanom služenju otadžbini. Svaki od njih ostavio nam je u amanet da se danas u miru i slobodi borimo da gradimo što snažniju i složniju Srbiju. Isto tako smo im dužni da naša deca i potomci poznaju svoju istoriju. Da znaju i da se ponose što su rođena u zemlji jednog Živojina Mišića, Petra Bojovića i Pavla Jurišića Šturma – poručio je ministar Stefanović.

On je podsetio da danas odajemo posebnu počast generalu Jurišiću.

– Obeležavamo stogodišnjicu smrti ovog posebnog čoveka, nesvakidašnje biografije i izuzetnog vojničkog znanja, koji je u srpskoj ratnoj istoriji ostavio zaista poseban trag. Reč je o Lužičkom Srbinu, rođenom u srcu Saksonije, koji je toliko voleo našu zemlju i narod, da se iako je bio pruski oficir pridružio kao dobrovoljac srpskoj vojsci. I to u odsudnim godinama kada se Srbija borila za svoje oslobođenje. I ne samo to, reč je o čoveku kome je Srbija toliko bila u srcu da je promenio ime i primio pravoslavnu veru – rekao je ministar Stefanović.

Pavle Jurišić Šturm, ukazao je ministar odbrane, svojim zaslugama i nesebičnom žrtvom postao je istaknuti srpski general.

– Najteže i najslavnije godine za našu zemlju proveo je rame uz rame sa srpskim borcima, u rovovima, na Solunskom frontu i gde god je to časna vojna služba zahtevala. Bio je iskreni rodoljub, čija je cela porodica svoje znanje, rad i živote posvetila Srbiji. Borio se u čak sedam ratova koje je Srbija vodila i izvojevao za naš narod brojne pobede. Istorija je zabeležila njegove izvanredne zasluge, one blistave u čuvenoj Cerskoj i Kolubarskoj bici. Hroničari su zapisali da je u njima pokazao šta znači biti prvi među jednakima i boriti se u stroju sa svojim vojnicima – naglasio je ministar Stefanović.

O njegovom umeću i hrabrosti, istakao je ministar Stefanović, dovoljno govori više od 40 odlikovanja koja je dobio.

– General Jurišić bio je pravi vojnik naše Srbije, dao je Srbiji i Srbima puno ne tražeći ništa za uzvrat. Ovaj skromni čovek napustio nas je u tišini te davne 1922. godine, ali se svojim herojskim delima upisao u večnost. I zato danas kažemo glasno hvala jednom od naših najvećih heroja, hvala mu na svemu što je učinio za ovu zemlju koju je neizmerno voleo! Neka je večna slava velikoj srpskoj duši generala Šturma! – rekao je ministar Stefanović.

U nastavku ceremonije, ministar Stefanović, položio je vence i na grob vojvode Petra Bojovića, povodom 77. godišnjice od njegove smrti, i vojvode Živojina Mišića, povodom 101 godine od njegove smrti.

Vence su na spomen obeležja generalu Pavlu Jurišiću Šturmu i vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću na Novom groblju položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, kao i predstavnici udruženja potomaka i poštovalaca ratnika iz Prvog svetskog rata.

Trojica istaknutih vojskovođa umrla su u Beogradu – vojvoda Mišić 20. januara 1921, vojvoda Bojović 19. januara 1945, a armijski general Pavle Jurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine.