Локалне самоуправе кључне у пружању услуга грађанима и привреди

Локалне самоуправе кључне у пружању услуга грађанима и привреди

19/01/2022 Off By BERB

Фото: Сања Кнежевић

 

„Јединице локалне самоуправе су кључна карика у пружању услуга грађанима и привреди. Из године у годину расте задовољство грађана квалитетом услуга које им градске, односно општинске управе пружају, а унапређени су и механизми за веће учешће грађана у креирању јавних политика на локалном нивоу“, поручила је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић на данашњем онлајн догађају поводом обележавања завршнице УСАИД-овог „Пројекта за одговорну власт“.

 

 

Она је додала да МДУЛС предано ради на јачању одговорне власти, доброг управљања и транспарентности, вредностима које су подржане овим пројектом, те да градови и општине у Министарству имају највећег савезника. „У прилог посвећености унапређењу партнерског односа са јединицама локалне самоуправе говори и чињеница да је Влада Србије ове године увећала буџет Министарства за реализацију више стратешки важних пројеката на локалу“, нагласила је државни секретар.

Говорећи о борби против корупције, Мачужић Пузић је указала на важну улогу градова и општина у овој борби и изразила задовољство чињеницом да су локалне самоуправе кроз Пројекат идентификовале и отклониле евентуалне неправилности у свом раду.

Како је навела, сарадњу са цивилним друштвом Србија је подигла на виши ниво и захваљујући Порталу еКонсултације, који је у децембру прошле године пуштен у рад. Мачужић Пузић је објаснила да грађани путем ове платформе на једном месту имају увид у све прописе и документе јавних политика, и то од самог почетка процеса њихове израде.

„Заједнички труд који улажемо је једини начин да администрацију реформишемо у професионалнији, модернији, бржи и ефикаснији сервис грађана и привреде. Пројекат је добар пример да побољшање квалитета живота на локалу, кроз јачање капацитета јединица локалне самоуправе, остаје високо на листи приоритета МДУЛС“, закључила је државни секретар Мачужић Пузић.