Зелена агенда прилика за нове инвестиције и радна места

Зелена агенда прилика за нове инвестиције и радна места

18/01/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је поводом обележавања почетка пројекта „ЕУ за зелену агенду у Србији“, да је зелена агенда могућност за бржи привредни развој и прилика за нове инвестиције, а не претња по енергетски сектор.

 

Она је рекла да су најважнија питања за сваку земљу да буде енергетски стабилна и самодовољна, односно да има довољно енергије и да истовремено чува животну средину.

„Зелена агенда за сектор рударства и енергетике значи да није могуће спроводити одлуке уколико се не води рачуна о животној средини. Зелена агенда јесте могућност за бржи развој, то је нови модел раста, и прилика за нове инвестиције, нова радна места. Зелена агенда није, а то слушамо свих претходних дана,  претња никоме. Није претња енергетској стабилности, нити запосленима у јавним предузећима у енергетском сектору. Зелена агенда није нешто што ће преко ноћи променити наш енергетски систем, али значи могућност и потребу да сви заједно радимо на томе да у годинама испред нас започнемо процес енергетске трансформације“, рекла је она.

Михајловићева је истакла да је зелена агенда могућност бржег и одрживог привредног раста, да су неопходне инвестиције, али и активна улога државе.

„Треба да предводимо те промене, а не да будемо са стране и чекамо. Мислим да нам је у наредној Влади потребно и министарство за зелену трансформацију и енергетску ефикасност и да тако идемо брже ка дугорочном обезбеђивању енергетске стабилности користећи ОИЕ“, рекла је она.

„Заштита и унапређење животне средине, енергетска транзиција и зелена агенда  су јако важна питања и радићемо заједно на унапређењу свих процеса. Хвала и ресорним министарствима на свему што су радила и што ће радити на имплементацији овог пројекта. Ова Влада има два кључна приоритета – владавину права и зелену агенду, односно унапређење животне средине, а ЕУ је наш партнер по овим питањима“, рекла је Ана Брнабић, председница Владе.

Пројекат је вредан осам милиона евра и треба да допринесе одрживој примени зелене агенде кроз унапређење стратешког и законодавног оквира. Партнери у спровођењу пројекта су УНДП, ЕИБ, Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, а корисници су, поред Министарства рударства и енергетике, и Министарство заштите животне средине и Министарство пољопривреде.