Поповић: Србији је потребна нуклеарна електрана

Поповић: Србији је потребна нуклеарна електрана

18/01/2022 Off By BERB

Фото: Александар Радовановић

 

Нуклеарна енергија је најпоузданији, најјефтинији и најчистији извор енергије. Србија треба да гради нуклеарну електрану како би обезбедила стабилно снабдевање електричном енергијом у будућности, поручио је министар Ненад Поповић.

 

У обраћању на Међународном самиту о нуклеарним технологијама у Дубаију, Поповић је навео да ће потребе за струјом у следећих 15 година порасти за 50 одсто. ”Стабилно снабдевање електричном енергијом је услов за сваку државу да се економски развија, да буде независна и слободна. Најефикаснији начин да обезбедимо стабилно и одрживо снабдевање је изградња нуклеарне електране”, рекао је Поповић.

Он је истакао да ветар и сунце не могу да замене нуклеарну енергију, јер нуклеарне електране раде 365 дана у години обезбеђујући стабилно и јефтино снабдевање струјом за привреду и грађане.

Поповић је навео да би изградња нуклеарне електране значајно допринела и повећању запошљавања, јер, према његовим речима, на једно радно место у нуклеарној електрани долази 10 до 15 радних места у повезаним индустријама. ”То су натпросечно плаћена радна места и прилика да наше младе инжењере задржимо у Србији”, навео је Поповић.

Он је изразио очекивање да ће Србија у наредном периоду разговарати са потенцијалним партнерима у овом пројекту како би се постигла најбоља цена и у Србију привукле најбоље технологије.

Раније данас Поповић је одржао билатерални састанак са руководством руске државне корпорације Росатом на којем се разговарало о изградњи Центра за нуклеарне технологије у Србији. Министар је навео да се почетак изградње овог центра очекује до краја 2022. године.

Поповић је истакао да ће овај центар значајно допринети подизању капацитета Србије у области медицине, а посебно је значајан за онколошке пацијенте који ће када центар буде изграђен све потребне терапије, које су се до сада увозиле у Србију, моћи да имају у нашој земљи.  ”Центар је значајан и за развој српских кадрова у области нуклеарних технологија у чему је Србија некада предњачила у Европи”, рекао је Поповић.

На Светској изложби ЕКСПО2020 у Дубаију од 17. до 24. јануара одржава се Међународни самит о нуклеарним технологијама ”Росатом недеља” на којем учествују бројни државни званичници, руководиоци компанија и водећи светски стручњаци и научници из области нуклеарних технологија.