Izložba Hajdane Kostić “Ulični spavači” u Uličnoj galeriji

Izložba Hajdane Kostić “Ulični spavači” u Uličnoj galeriji

18/01/2022 Off By BERB

„Ulični spavači, ne motre na vas. Smješteni tamo gdje ne pripadaju, na ulici, na mjestu svih, spavaju. Ne znaju da su izloženi pogledima, osudama, pohvalama. Spavaju, duboko usnuli, opušteni i prepušteni nepoznatom, ali svom, intimno – sili svog podsvjesnog bića. Spavači su moji prijatelji, crtani kada zaspu na kauču poslije kućne žurke, članovi porodice zavaljeni u fotelje nakon nedjeljnog ručka, stranci nacrtani u vozovima, na stanicama, plažama. Oni su stvarni. Ulični spavači vam se daju, nesvjesno, nevoljno, ali u potpunosti. Izloženi i rajnivi, izvučeni iz svojih svjetova i postavljeni na ulicu izazivaju vas da utonete sa njima u san, u svoje dubine, u dubine nas ljudi. Izazivaju vas, povlače, nagovaraju. Pozivam vas da se prepustite, da makar na tren odlutate sa njima u oblake, u nepoznato.”

 

Ovim rečima slikarka Hajdana Kostić opisuje svoju izložbu „Ulični spavači” koja će biti otvorena 21.1.2022, u 20h i biti izložena do 17.2.2022. u Uličnoj galeriji u Beogradu. Beogradskoj publici će se predstaviti kroz devet portreta bliskih ljudi koje je crtala dok spavaju.

Hajdana je je slikarka i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Njeni crteži nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta: u Americi, Japanu, Engleskoj, Austriji, Belgiji, Ukrajini, Španiji, Francuskoj i regionu. Hajdi je crnogorskoj javnosti poznata kroz izazov „365“, tokom kojeg je crtala i objavljivala po jedan crtež svakog dana na društvenim mrežama (800 dana zaredom). Organizatorka je nekoliko humanitarnih izložbi. Bavi se i street artom pa je realizovala nekoliko vizuelnih rešenja za ulepšavanje Podgorice. Značaj izložbe je prepoznalo i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, te je sufinansiralo ovu izložbu.