Додатним увозом струје и гаса осигурана енергетска безбедност

Додатним увозом струје и гаса осигурана енергетска безбедност

18/01/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, која је одржана данас, представљени су најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији.

 

Како је речено, пад производње електричне енергије у термокапацитетима настао услед недовољне количине угља који се допрема условиће додатни увоз, с обзиром на најављене ниске температуре и очекиван раст потрошње електричне енергије. Због хаварије на одлагачу, у току је израда новог одлагалишта, као и монтажа новог транспортера и новог одлагача.

На седници су представљени извештаји о потрошњи и стању резерви мазута у термокапацитетима, а разговарано је о плановима за наредни период.

Саопштено је да ће држава обезбедити довољне количине енергије и енергената и за домаћинства и за привреду у наредном периоду, а додатним увозом електричне енергије и природног гаса осигурана је енергетска безбедност.

Како је речено из ЕДС-а, нема великих проблема са снабдевањем потрошача у Србији електричном енергијом и настављају се планирани радови, а преносни систем такође функционише без проблема.

На седници је разговарано и о стању у гасном сектору у Србији и констатовано да је стабилна снабдевеност домаћег тржишта, док се испорука топлотне енергије одвија без већих проблема.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Јавног предузећа „Србијагас”, „Електропривреде Србије”, АД „Електромрежа Србије”, „Електродистрибуције“, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, РБ „Колубара“, „Транспортгаса“, ЈП ПЕУ „Ресавица“, „Србија карго“ а. д.