Građani danas odlučuju o promeni Ustava u oblasti pravosuđa

Građani danas odlučuju o promeni Ustava u oblasti pravosuđa

16/01/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Građani Srbije se danas na republičkom referendumu izjašnjavaju da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, a biračka mesta otvorena su od sedam do 20 časova.

Građani će svoje pravo moći će da ostvare na nešto više od 8.000 biračkih mesta.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača, koji će se izjašnjavati o referendumskom pitanju “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” zaokruživanjem odgovora “da” ili “ne”.

Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republička izborna komisija je odredila 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Repubička izborna komisija donela je kasno sinoć odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

RIK će obavestiti javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare, i to u 11, 13, 15, 17 i 19 časova, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.