Oslobođeni koordinator RIK-a i vozači kamiona privedeni na Merdaru

Oslobođeni koordinator RIK-a i vozači kamiona privedeni na Merdaru

15/01/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković saopštio je danas da su koordinator RIK-a i vozači kamiona, koji su prevozili referendumski materijal kako bi ga predali predstavnicima Misije OEBS-a na Kosmetu, pušteni na slobodu i da se vraćaju u Beograd.

Petković je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) podsetio na to da su trojica vozača kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje referenduma i koordinator Republičke izborne Komsije Marko Janković privedeni sinoć na prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela.

Umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ga na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije, objasnio je on i dodao da su im oduzeti mobilni telefoni i da su odvedeni u kosovsku policiju u Lužanima, desetak kilometara od Merdara ka Podujevu.

O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam sinoć obavestio i specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača budu puštena na slobodu, dok se šef OEBS-a na Kosmetu Majkl Davenport nije ni javio na telefon, preneo je direktor Kancelarije.

On je naglasio da je reč o skandalu ogromnih razmera i posledica, a na lice mesta odmah je upućen i srpski oficir za vezu Dejan Pavićević, nakon čega su oni oslobođeni i na putu su za Beograd.

Petković je podsetio na to da kosovska skupština danas treba da donese Dekalaraciju o zabrani sprovođenja refrenduma, uz napomenu da se zaplenjeni referendumski materijal još nalazi na administrativnom prelazu Merdare i da OEBS još može da ga distribuira, kao što se obavezao dogovorom od 22. decembra.

Petković je naglasio da je važno to što su se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.

Takođe, kako je dodao, to isto poručio je i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze.

Zapad može da izvrši potreban pritisak, i očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal. Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima, ukazao je direktor Kancelarije.

On je preneo da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Republike Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na Kosmetu poručeno da je potrebno obezbediti mir, kao i da prestanu napadi na Srbe.

Srbi u pokrajini će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu, podvukao je Petković.