Proširenje mreže centralnog grejanja u Obrenovcu

Proširenje mreže centralnog grejanja u Obrenovcu

15/01/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će još najmanje 10.000 stanovnika Obrenovca dobiti centralno gradsko grejanje, zahvaljujući projektu koji je pokrenula ta opština u saradnji sa „Elektroprivredom Srbije“.

Brnabić, koja je obišla dispečerski centar JKP “Toplovod Obrenovac”, objasnila je da će tim projektom biti obezbeđeno da još milion kvadratnih metara bude pokriveno sistemom centralnog grejanja, što je duplo više nego što je trenutno.

Ona je istakla da se rukovodstvo Opštine Obrenovac svakodnevno trudi da poboljša kvalitet života građana, ali i da životna sredina bude zdravija.

Premijerka je iskazala zahvalnost EPS-u što su pokrenuli i finansirali projekat zaštite životne sredine, čija je vrednost približno 12 miliona evra.

Želim da iskažem zahvalnost Miloradu Grčiću na svemu što je uradio i inicijativi koju je imao kao v.d. direktora EPS-a da se proširi sistem daljinskog grejanja, rekla je Brnabić i ujedno najavila da će uskoro biti poznato ime novog direktora EPS-a.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara kakva je situacija sa snabdevanjem strujom u Srbiji, istakla da je EPS u najvećoj mogućoj meri stabilizovan i da je sve manja potreba za uvozom električne energije.

Premijerka je čestitala svima u ovom preduzeću koji su danonoćno radili na stabilizovanju sistema, i podsetila na to da nije povećavana cena gasa i električne energije za građane, dok je cena struje za privredu ograničena na 75 evra.

Brnabić je napomenula da se danas u Srbiji održavaju ekološki protesti koji, kako je rekla, vode političari i upitala šta su oni uradili za zaštitu životne sredine dok su bili na vlasti.

Projekti zaštite životne sredine krenuli su da se realizuju 2014. godine, kada je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić postao premijer. Investirali smo do sada više od 600 miliona evra samo u filtere za odsumporavanje na našim termoelektranama, precizirala je predsednica Vlade.

Brnabić je dodala da se razmišlja o daljem proširenju mreže centralnog grejanja kako bi se gasila individualna ložišta, ocenivši da će to najbrže uticati na kvalitet vazduha u našoj zemlji, jer su individualna ložišta jedan od osnovnih uzročnika zagađenja vazduha.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da se Obrenovac najbrže razvija od svih prigradskih opština, jer se rukovodstvo ove lokalne samouprave posvećeno bavi rešavanjem problema.

On je najavio da će tokom ove i naredne godine, kroz projekat “Čista Srbija”, 75 odsto Obrenovca biti pokriveno kanalizacijom, kao i da će do kraja godine svaka kuća imati vodu.

U osnovnoj školi u Vukićevici ćemo za Svetog Savu pustiti vodu i nijedna kuća na teritoriji Obrenovca neće biti bez vode, poručio je Vesić i naveo da se očekuje početak radova na toplodalekovodu, koji bi trebalo da bude u funkciji 2023. godine, kada će se za oko 35 odsto smanjiti kupovina gasa u našim toplanama.

Vesić je najavio i da će Obrenovac dobiti novu pijacu, što je važno zbog svih poljoprivrednika.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković naveo je da se u tu opštinu svake godine uloži više od 100 miliona evra, a neki od projekata su autoput, odsumporavanje termoelektrana, infrastrukturni projekti i drugo.