Одржан састанак Радне групе за безбедност и заштиту новинара

Одржан састанак Радне групе за безбедност и заштиту новинара

15/01/2022 Off By BERB

Радна група за безбедност и заштиту новинара позива све учеснике у јавном простору да воде рачуна о свакој изговореној речи.

 

Ово се нарочито мора имати у виду у периоду у коме нам предстоји предизборна кампања, која је нажалост, уобичајено време када се о томе много мање води рачуна.

Овом приликом позивамо политичаре да се уздрже од било каквих неодмерених изјава које могу имати последице на свеукупну атмосферу у друштву. Посебно се мора обратити пажња на то како се сви актери у јавном животу односе према медијима и новинарима јер и најмањи напад на новинаре  може да представља потенцијалну опасност за угрожавање њихове личне безбедности.

Од суштинског је значаја, такође, да медији поштују правила професије и да новинари у свом свакодневном раду поштују Кодекс новинара и Закон о јавном информисању и медијима док пружаоци јавних медијских услуга треба да поштују одредбе Закона о електронским медијима. Поштујући слободу уређивачке политике сваког медија, Радна група позива све медије да поведу рачуна о начину на који извештавају, начину на који се говори о свим актерима у јавном животу, те да се уздрже од сваке врсте увредљивог садржаја и да поштују достојанство сваког појединца.

Радна група у потпуности поштује самосталност и независност  Регулаторног тела за електронске медије и дубоко верујемо да проактивно деловање ове институције може позитивно утицати на  медијске актере да са посебном пажњом воде рачуна о поштовања свих закона и прописа.

Радна група за безбедност и заштиту новинара сматра ову тему веома важном због чега је, на данашњем онлајн састанку, иницирала да се кроз подршку ОЕБС и других међународних партнера организује тематска седница управо како би скренула пажњу на ово изузетно важно питање.