Гојковић са замеником министра културе Турске и генералним секретаром Турксоја

Гојковић са замеником министра културе Турске и генералним секретаром Турксоја

14/01/2022 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас у Новом Саду, поводом одржавања церемоније свечаног отварања манифестације Нови Сад европска престоница културе 2022. године, са замеником министра културе и туризма Турске Ахметом Мисбахом Демирчаном и генералним секретаром Међународне организације туркијске културе Турксој Дусеном Касеиновим.

 

 

 

Гојковић је захвалила на присуству церемонији, истичући значај садржајне сарадње Србије и Турске и нагласила да постоје потенцијали за даљи развој у бројним областима, посебно у заштити културног наслеђа и кинематографији.

Гојковић и Демирчан су се сагласили да чињеница да је Нови Сад европска престоница културе, а Бурса туркијска престоница културе, отвара нове могућности сарадње, размене искуства и успостављање интензивнијих контаката међу уметницима.

Гојковић и Демирчан су разговарали о унапређењу сарадње на пољу кинематографије, посебно имајући у виду да обе земље посебну пажњу посвећују развоју ове области и размотрили могућности копродукцијских пројеката.

Гојковић и Демирчан су се сагласили о важности потписивања споразума у овој области који би пружио добру основу за интензивирање контаката, а Демирчан је позвао да Србија учествује на филмском фестивалу и самиту произвођача у области кинематографије.

Гојковић и Демирчан су разговарали и о унапређењу сарадње у области рестаурације и конзервације и очувања културног наслеђа, као и могућности продубљивања односа између установа које се баве заштитом баштине у Србији и Турској, путем потписивања споразума.

Гојковић је нагласила спремност Србије за јачање сарадње са организацијом Турксој на основу Меморандума о разумевању које је Министарство културе и информисања Републике Србије потписало са међународном организацијом туркијске културе.

Гојковић и генерални секретар Турксоја Дусен Касеин су разговарали и о потенцијалима сарадње ове организације и Форума словенских култура, којом Србија председава.