Глумица Јована Стојиљковић добитница награде „Петар Банићевић“

Глумица Јована Стојиљковић добитница награде „Петар Банићевић“

14/01/2022 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду из преставе Нечиста крв

 

Глумица Јована Стојиљковић добитница је награде „Петар Банићевић“ за улогу Софке у представи „Нечиста крв“, према мотивима романа Борисава Станковића, у драматизацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Једногласну одлуку о признању, које Народно позориште у Београду додељује младом глумцу или глумици до 40 године, који се уметнички истакао у претходном периоду, али и исказао висок професионализам у послу и односу према националном театру, донео је жири којим је председавала првакиња Драме у пензији Добрила Стојнић, а чланови су били последња добитница Награде „Петар Банићевић“ Сузана Лукић и директорка Драме Молина Удовички Фотез.

„Јована Стојиљковић је захваљујући свом раскошном дару и преданом раду осветлила до краја сваки трептај комплексног лика Софке и удахнула јој сценски живот са изузетно истанчаним осећајем за партнерску игру, те показала колико млади уметник може да има поштовања и свесности да је представа, пре свега, колективни уметнички чин“, наведено је у образложењу жирија.

Церемонија доделе биће одржана 2. фебруара на Великој сцени после извођења представе „Нечиста крв“, а признање ће уручити Ива Банићевић, унука Петра Банићевића.

Награда је установљена 2010. године, у знак сећања на првака Драме Народног позоришта у Београду, барда југословенског и српског театра Петра Банићевића (1930-2006).

Током богате каријере, играо је на готово свим београдским сценама.

Био је члан Народног позоришта од 1954. године и на тој сцени је одиграо више од 50 улога.

Играо је у више од 50 телевизијских драма и серија – „Капетан Микула Мали”, „Бањица”, „Бољи живот”, „Срећни људи”, „Четрдесет осма”, „Вук Караџић”…, а остварио је веома запажене улоге и у филмовима „Биће скоро пропаст света”, „Сутјеска”, „Снови, живот и смрт Филипа Филиповића”…

За изузетна глумачка остварења, добио је више престижних признања као што су Октобарска награда, „Тринаести јул”, „Седми јули”, „Миливоје Живановић”, „Раша Плаовић”, Стеријина награда, Награда за животно дело „Добричин прстен”…

Награда „Петар Банићевић“ први пут је додељена 2011. године, а досадашњи лауреати су: Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Павле Јеринић, Сена Ђоровић, Бојан Кривокапић и Сузана Лукић.