Билатерални састанци Гојковић у Новом Саду

Билатерални састанци Гојковић у Новом Саду

13/01/2022 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас у Новом Саду, где се данас одржава церемонија свечаног отварања манифестације Нови Сад европска престоница културе 2022. године, са министарком Босне и Херцеговине, заменицом министра Бугарске и председницом Француског института са којима је разговарала о унапређењу сарадње у области културе.

 

 

 

Гојковић је захвалила министарки цивилних послова Босне и Херцеговине Анкици Гудељевић на присуству церемонији отварања манифестације Нови Сад европска престоница културе 2022, као и Форуму словенских култура, који окупља земље словенског говорног подручја и поручила да ови догађаји имају велики значај за сарадњу, будући да култура спаја народе.

Гојковић и Гудељевић су разговарале о могућностима унапређења сарадње на пољу културе и уметности и сагласиле се о значају јачања сарадње, и у том оквиру посебно истакле важност на међуинституционалном плану и размене искустава између установа културе Србије са установама културе Босне и Херцеговине.

Гојковић је на мултилатералном плану нагласила значај сарадње у оквиру Форума словенских култура, где постоје бројни вредни пројекти и програми и упутила честитке будући да је Музеј из Коњица јуче проглашен за добитника награде Жива за најбољи музеј словенског простора за 2020. годину на свечаности у Југословенској кинотеци.

Гојковић је указала да је последњих година интензивирана сарадња и кроз мобилност уметника и професионалаца у области културе, посебно у области кинематографије и позоришне уметности и напоменула важност заједничких пројеката као што је упис средњовековних надгробних споменика Стећака на Листу светске баштине Унеско.

 

Гојковић је на састанку са заменицом министра културе Бугарске Веселом Кондаковом разговарала о унапређењу сарадње и указала да се оваквим сусретима на најбољи начин показује да култура представља пут јачања укупних билатералних односа.

Гојковић и Кондакова су нагласиле спремност јачања сарадње установа културе и разговарале о могућности одржавања године српске културе у Бугарској, и години бугарске културе у Србији.

Гојковић је поздравила сарадњу уметника, посебно у области кинематографије.

 

Гојковић се састала и са председницом Француског института, амбасадором за културне активности изван Француске Евом Нгујен Бин и том приликом истакла да је за Србију важно успостављање још интензивнијих билатералних односа у области културе са Републиком Француском. Указала је да Француски институт у Србији већ годинама уназад има значајну улогу у спајању наше две културе.

Нгујен Бин је истакла да је важно даље јачање билатералних односа, а култура је један од начина како се односи између две земље могу унапредити. Указала је да је ова година значајна јер се обележава 70 година постојања Француског института у Србији, а Француска је преузела и председавање ЕУ.

Гојковић је рекла да очекује да ће министарка културе Француске Розелин Башло Наркан посетити Србију током председавања ове земље ЕУ, и подсетила да је са Башло Наркан имала добар и садржајан разговор током посете Француској.

Гојковић је истакла важност унапређења сарадње у филмској индустрији, стрипу и циркуској уметности, која се све више развија у Француској, као и у области заштите културног наслеђа, и у том оквиру посебно реализације пројекта обнове двораца, вила и летњиковаца.