Dodeljena priznanja u oblasti muzejske delatnosti

Dodeljena priznanja u oblasti muzejske delatnosti

13/01/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: kultura.gov.rs

 

Svečana ceremonija u Jugoslovenskoj kinoteci održana je sinoć u okviru Foruma slovenskih kultura, koji okuplja zemlje slovenskog govornog područja, i tom prilikom dodeljena su priznanja u oblasti muzejske delatnosti.

 

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je istakla da Forum slovenskih kultura već 17 godina posvećeno radi na očuvanju i razvoju kulturnih vrednosti koje dele zemlje slovenskog govornog područja.

 

“Kao zemlja koja predsedava ovim Forumom, Republika Srbija snažno se zalaže za što veće prisustvo slovenskih kultura na međunarodnoj sceni i što intenzivniju saradnju slovenskih zemalja“, podvukla je Gojković i dodala da jačanje odnosa u oblasti kulture stvara potencijal za uspostavljanje još boljih odnosa među državama članicama ove organizacije, koja danas povezuje 13 slovenskih zemalja sa blizu 300 miliona stanovnika”, poručila je Gojković.

„Među brojnim važnim aktivnostima Foruma, svakako je očuvanje vekovnih vrednosti, negovanje slovenskih jezika i dalja izgradnja slovenskog kulturnog identiteta. Ove vrednosti i identitet mogu postati prepoznatljiviji jedino zajedničkim zalaganjem za njihovu afirmaciju na svetskom planu. Time se podstiče kulturna raznolikost, i istovremeno daje doprinos slovenskih kultura globalnom dijalogu“, naglasila je Gojković.

 

Gojković je napomenula da je jedan od najvažnijih elemenata slovenskog identiteta bogato kulturno nasleđe. „Bez obzira da li je muzejsko ili arheološko, ono nas sve povezuje i čini bližim. Slovenske narode čvrsto spaja ne samo zajednička istorija, već i potreba da u savremenom trenutku istaknemo ono što nas čini autentičnim. Upravo Forum slovenskih kultura prepoznaje i promoviše vrednosti naše slovenske baštine“, rekla je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je konstatovala da je zajednički cilj da stvaraocima iz naših zemalja omogućimo da se u što većoj meri kreću i deluju unutar slovenskog kulturnog prostora, ali i u svim drugim vidovima međunarodne saradnje i da u tom svetlu, godišnje nominacije za najbolja dostignuća u muzejskoj i arheološkoj praksi predstavljaju priliku da se još bolje upoznamo, da sagledamo i uporedimo delatnosti naših muzeja, učimo jedni od drugih i uporedimo naše rezultate sa sličnim ustanovama na širokom evropskom prostoru.

„Dodela nagrade Živa pruža mogućnost da se međusobno predstavimo, ali i da budemo otvoreni za nova saznanja i partnerstva. Ona je i prilika za razmenu stručnih ostvarenja, dobrih praksi i nastajanje ideja za buduću saradnju“, ocenila je Gojković i precizirala da je u konkurenciji bilo 22 muzeja iz 11 slovenskih zemalja.

Nagrada Živa za najbolji muzej i kulturno istorijsku celinu slovenskih zemalja dodeljena je Muzeju drvorezbarstva iz Bosne i Hercegovine, koju je uručila potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

 

Žiri je Narodnom muzeju u Beogradu dodelio Počasno priznanje. Nagradu za najbolju kulturno-istorijsku celinu dobio je Regionalni etnografski muzej na otvorenom „Etar“ (Bugarska), posebno priznanje za liderstvo Nacionalni književni memorijalni muzej Ivan Franko u Lavovu (Ukrajina), specijalno priznanje za dobru upotrebu resursa pripao je Muzeju umjetnosti u Jaroslavlju (Ruska Federacija), specijalna nagrada za otvorenost i pažnju prema posetiocima Rudarskom muzeju u Zabrzu (Poljska), specijalna nagrada za pripovedanje Centru za posjetitelje, Ivanina kuća bajke (Hrvatska) i specijalna nagrada za kreativnost otišla je Galeriji Božidar Jakac (Slovenija).

 

Domaćin predstavnicima Foruma slovenskih kultura, čija je predsednica Andreja Rihter, i učesnicima je Ministarstvo kulture i informisanja sa partnerima: Muzejom Jugoslavije, Galerijom Matice srpske, Muzejom savremene umetnosti, Narodnim muzejom, Jugoslovenskom kinotekom i Novim Sadom 2022 – Evropskom prestonicom kulture.