Без застоја у испоруци енергије и енергената, држава обезбедила довољне количине

Без застоја у испоруци енергије и енергената, држава обезбедила довољне количине

10/01/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима која је одржана данас, представљени су најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији.

 

 

Како је саопштено, држава обезбеђује довољне количине енергије и енергената и за домаћинства и за привреду у наредном периоду и додатним увозом електричне енергије и природног гаса осигурана је енергетска безбедност.

 

Представљени су извештаји о потрошњи и стању резерви мазута, као и информације о производњи, транспорту и потрошњи угља у термокапацитетима, а разговарано је о плановима за наредни период, с обзиром на најављени пад температура.

Производни капацитети раде у условима интензивних снежних падавина и ниских температура, речено је на седници из Електропривреде Србије. Предузимају се и све неопходне мере како би производња, транспорт и потрошња угља била на планираном нивоу. Хидрокапацитети раде у уобичајеном режиму за овај период године.

 

Како је речено из ЕДС-а, снежне падавине за сада нису довеле до озбиљнијих проблема са снабдевањем потрошача у Србији електричном енергијом, а преносни систем такође функционише без проблема.

На седници је разговарано и о стању у гасном сектору у Србији и констатовано да се због најављеног пада температура очекује раст потрошње гаса у наредним данима.

Испорука топлотне енергије одвија се без већих проблема. Из Београдских електрана је речено да ће од сутра корисницима даљинског грејања испоручивати топлотну енергију 24х дневно због најављених ледених дана.

 

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Јавног предузећа „Србијагас”, Електропривреде Србије”, АД „Електромреже Србије”, „Електродистрибуције“, „Нафтне индустрије Србије” а.д, Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, РБ Колубара, Транспортгаса, ЈП ПЕУ Ресавица, Србија Карго, а.д.