Luksuz privlači arapske turiste

Luksuz privlači arapske turiste

10/01/2022 Off By BERB

Foto: Svetlana Jovanović

 

Turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) traže dozu luksuza kada biraju destinaciju, u Srbiji ih privlači Kopaonik i druga atraktivna odredišta, a izgradnja Beograda na vodi i dolazak hotelskog lanca St. Regis u Beograd obogatiće dosadašnju ponudu i privući više stranaca, istaknuto je na konferenciji u Biznis habu Srbije, održanom u okviru „Ekspo 2020 Dubai“.

 

„Da bi Srbija privukla više turista iz UAE važno je uvrstiti i dozu luksuza u ponudu, jer turisti sa ovog podneblja to cene i traže destinacije koje nude takav vid turizma”, poručuje Nemo Aćimović, generalni direktor Bab Al Quas Hotela u Abu Dabiju koji se obratio privrednicima iz Srbije na 5. tematskoj nedelji Svetske izložbe.

Prirodne lepote Srbije takođe privlače turiste iz UAE, koji vole da posete Kopaonik, Beograd i druge turističke destinacije, dok Emirati nude velike mogućnosti za srpske kompanije u oblasti turizma i transporta, kaže Ivan Mladenović, direktor Ljudskih resursa u hotelu Officers Club-a u Abu Dabiju.

Dubai je 4. najposećenija destinacija na svetu, u protekloj godini ovaj grad posetilo je oko 8,8 miliona turista, dok je taj broj u pretkriznoj 2019. bio 16 miliona. Prisustvo najpoznatijih lanaca hotela i kompanija u sektoru turizma i usluga velika su šansa za srpske firme koje mogu da ponude svoje proizvode ovom prestižnom i zahtevnom tržištu, saglasni su i privrednici Srbije i UAE.

Marko Selaković, direktor kancelarije PKS u Dubaiju, istakao je da su dobri ekonomski odnosi između Srbije i UAE odlična osnova za razvoj saradnje u svim sektorima, a posebno u turizmu. “Srbija ima odličan imidž u UAE što znatno olakšava komunikaciju u poslovanju“, rekao je Selaković i dodao da poslovni partneri ove zemlje cene iskrenost, direktnost u komunikaciji, a najvažnije je stečeno poverenje.

Predstavnici više od 30 srpskih kompanija danas su na paviljonu Mađarske razgovarali sa menadžmentom mađarske nacionalne kompanije National Mobile Payment o pametnim rešenjima u oblasti turizma i mobilnosti. Predstavljena su IT rešenja za parking sisteme i projekat za objedinjeno plaćanje  turističkih  usluga – V4 Smart Platform 2.

Mirko Simović iz kompanije Inova Tech koja se bavi IT rešenjima za parking sisteme, ističe da su razmotrili mogućnosti zajedničkih poslova sa mađarskim partnerima. “Očekujemo saradnju u oblasti izrade objedinjenih aplikacija za plaćanje koje se mogu koristiti u više zemalja”, kaže Simović i najavljuje razgovore na ovu temu i sa partnerima iz Italije i Bahreina.

Lidija Jurišić iz turističke agencije  Alfa Travel SEE iz Subotice kaže da  je poseta Ekspo-u  izuzetna prilika da se upoznaju sa najsavremenijim softverskim rešenjima u oblasti turizma. “Naš cilj je da se umrežimo sa srpskim partnerima u delegaciji, kao i iz celog sveta. S obzirom na to da smo iz Subotice, naša ponuda je do sada bila fokusirana na jednodnevne i dvodnevne izlete i tim-bildinge namenjene mađarskim i srpskim turistima. Svetska izložba u Dubaiju je prilika da proširimo listu naših klijenata, a već smo u kontaktu sa partnerima iz Estonije, Butana i drugih zemalja sa svih kontinenata”, kaže  Jurišić.