Селаковић: Наставићемо да интензивније радимо са дијаспором

Селаковић: Наставићемо да интензивније радимо са дијаспором

09/01/2022 Off By BERB

Фото. МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, на крају посете Чикагу, где је провео божићне празнике са припадницима српске дијаспоре, да ће се Србија интензивније бавити потребама Срба који живе ван матице.

 

 

“Овде смо дошли не да било шта од припадника расејања тражимо, већ да чујемо од њих шта је то што они очекују од матице и шта је то што Србија, Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону може да учини за њих”, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, у Чикагу и околини живи једна од најбројнијих српских заједница на свету, коју везује изузетно јако родољубиво осећање и Српска православна црква која на том простору делује дуже од једног века.

“Уверио сам се да постоји изузетно велики потенцијал нашег народа овде. И тоје оно на чему морамо да радимо у будућности много више, на успостављању још већег националног јединства, још чвршћих веза са матицом Републиком Србијом, и да радимо много више на промоцији онога што Србија данас јесте”, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је другог дана Божића посетио најстарију српску организацију у овом делу САД – Српску народну одбрану, разговарао са припадницима различитих удружења српског народа и учествовао у прослави славе Републике Српске.

 

Министар Селаковић је истакао да је посета Чикагу била и драгоцена прилика за сусрет са представницима бизнис-заједнице у овом делу САД, који имају жељу и потребу да инвестирају и оплоде свој капитал у различитим крајевима света.

То је, како је истакао, била шанса за промоцију Србије као једне од најбрже растућих економија Европе и државу која је апсолутни регионални лидер у привлачењу страних инвестиција.