Čikaškim privrednicima predstavljeni uslovi za investiranje u Srbiji

Čikaškim privrednicima predstavljeni uslovi za investiranje u Srbiji

07/01/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Čikagu sa predstavnicima nekih od najvećih kompanija iz toga grada i predstavio im ekonomske prilike u našoj zemlji, pre svega pogodnosti i šanse koje se pružaju investitorima.

 

Selaković je naveo da je Srbija u protekle dve godine imala najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, da je, uprkos pandemiji, ostala stabilna po pitanju javnog duga, kao i da je ubedljivo prva u regionu po ostvarenom nivou stranih investicija.

Napredak srpske ekonomije je, kako je objasnio, posledica brojnih reformi pokrenutih u vreme kada je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić bio na čelu Vlade, pre svega fiskalne konsolidacije, ali i opsežnih promena u sistemu obrazovanja.

On je naglasio da Srbija ima odlične uslove za razvoj biznisa u mnogim oblastima, posebno u IT sektoru, koji je u poslednjih pet godina ostvario impresivan rast i nastavlja da raste.

O privlačnosti Srbije kao investicione destinacije govori i činjenica da su nemačke kompanije u našoj zemlji samo pre nekoliko godina zapošljavale oko 17.500 radnika, a da danas u firmama iz te zemlje radi oko 74.000 ljudi, napomenuo je Selaković.

 

Ministar je objasnio da Srbija investitorima iz SAD nudi odlične povlastice, povoljne poreske uslove, ali i manje administrativnih prepreka nego države EU, dodavši da kod nas već posluju kompanije poput „Majkrosofta“ i „Amazona“, a da „En-Si-Ar“ zapošljava čak sedam hiljada ljudi.

On je istakao i značaj razvoja infrastrukture u Srbiji, naglasivši da se trenutno gradi deset auto-puteva, što će potpuno promeniti način i kvalitet života i poslovanja u našoj zemlji.

Srbija je, kako je dodao, jedinstvena i po tome što svakog potencijalnog investitora primi predsednik ili premijerka i što je stvoren efikasan sistem zaštite investicija od korupcije, a komparativna prednost naše zemlje su i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini.

 

Ministar je sagovornike upoznao i sa epidemiološkom situacijom i merama koje Srbija preduzima u borbi protiv koronavirusa, istakavši da smo, kroz konkretnu pomoć, iskazali solidarnost sa susedima ali i brojnim državama širom sveta.

Direktor asocijacije „Vrld biznis Čikago“ (World Business Chicago) Majkl Fasnaht rekao je da su građani Čikaga ponosni na činjenicu da je taj grad dom najveće srpske iseljeničke zajednice u SAD, kao i na uspostavljeno partnerstvo sa pobratimskim gradom Beogradom.

Predstavnici kompanija iz Čikaga imali su veliki broj pitanja o konkretnim uslovima za investiranje u Srbiji.

Selaković je danas imao priliku i da poseti kompaniju “DRV Holdings“ (DRW Holdings) gde se detaljnije informisao o ekonomskim potencijalima Čikaga, pre svega o finansijskom sektoru.

 

Selaković je, zajedno sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom, doputovao u Čikago kako bi proveo Božić sa srpskom iseljeničkom zajednicom, a u delegaciji Ministarstva spoljnih poslova je i pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju Miroslav Knežević.