LSV PODNOSI NOVI PREDLOG ZAKONA O LUSTRACIJI

LSV PODNOSI NOVI PREDLOG ZAKONA O LUSTRACIJI

07/06/2015 Off By

blptres
Bojan Kostreš, Generalni sekretar LSV

LIGA socijaldemokrata Vojvodine će u republičkom parlamentu ponovo podneti Predlog zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji. Tekst zakona će biti istovetan istoimenom zakonu koji je istekao 11. juna 2013. godine, sa tom razlikom što ovoga puta neće imati ograničen rok trajanja.

Podsetimo, taj zakon je prestao da važi pre dve godine nakon decenije njegove opstrukcije i neprimenjivanja. Uprkos svim pokušajima LSV i 2010. i 2013, da se zakon produži, a kada je ipak zastareo – vrati u skupštinsku proceduru, političke volje u zemlji za to nije bilo. Upozoravali smo da će se, ukoliko zakon zastari, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Govorili smo da je lustracija važna za to da se Srbija konačno suoči sa prošlošću da bi mogla da gradi budućnost. Na žalost, nije bilo sluha da se zakon produži i sprovede u delo.
Zato ćemo sada pokušati i treći put. Podnećemo predlog zakona i pozvati sve zainteresovane za promenu političkog sistema u Republici Srbiji da ga podrže.
Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo i borbi protiv svakog nasilja, pa očekujemo da je poslaničkim potpisima podrže sve parlamentarne stranke koje se zalažu za bolje društvo i nastavak evropskog puta Srbije. Podršku očekujemo i od vanparlamentarnih stranaka i nevladinih organizacija.
Lustracija je važna i zbog toga da nam se devedesete ne bi ponovile. Pokušaji narušavanja međunacionalnog sklada u Vojvodini paljenjem pekara oktobra prošle godine, ili vraćanje retorike devedesetih kroz istupe Vojislava Šešelja i njegovih saradnika, samo su neki od pokazatelja da bi upravo to moglo da se dogodi. <


STRANKE

 

ČUČKOVNEBOJŠA STEFANOVIĆ ČUČKOVIĆ PREŠAO U SNS

  Ranka Čičak PREDSEDNIK opštine Obrenovac Miroslav Čučković prešao je u Srpsku naprednu stranku (SNS) zbog, kako je

 

 

canak65ŠEŠELJ NE SME IZBEĆI PRAVDU U SRBIJI

6. MAJA 1992. GODINE U HRTKOVCIMA JE POSTALO OČIGLEDNO ONO NA ŠTA SMO UPOZORAVALI I GODINU RANIJE –

 

 

irig

LSV: NEKA SPOMEN 0BELEŽJE NA IRIŠKOM VENCU ČUVA VOJSKA I POLICVIJA

TEŠKO JE POVEROVATI DA JE NEKO MOGAO LAKO I NEPRIMEĆENO DA NOSI OSAM METARA DUGAČAK BAKARNI RELJEF I DA POLICIJA NIJE MOGLA DA PRONAĐE

 

 

192403 ješićSAOPŠTENJE MUP-A: POLICIJA POSTUPALA PROFESIONALNO

  NETAČNO JE DA JE POLIGRAFISTA, KOJI PO STRUCI MORA BITI PSIHOLOG, REKAO VLADIMIRU JEŠIĆU DA „NE MOŽE