Način funkcionisanja u EPS-u mora da se promeni

Način funkcionisanja u EPS-u mora da se promeni

05/01/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: prva.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da način funkcionisanja u „Elektroprivredi Srbije“ mora da se promeni i da ovo preduzeće treba da bude stožer privrede i pokretač razvoja.

Mihajlović je, gostujući na televiziji Prva, rekla da je država obezbedila dovoljno energije i energenata zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i da je održala elektroenergetski sistem.

EPS mora da bude zdravo preduzeće koje će uticati na rast i razvoj i drugih preduzeća, ne samo u energetskom sektoru. Ja verujem u to da će stvari biti drugačije, svi ćemo raditi na tome. Moramo da vodimo računa o EPS-u, jer je to preduzeće vredno milijarde evra i od kojeg zavisi energetska i nacionalna bezbednost, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, država pomaže EPS-u da obezbedi licence, da obezbedi dovoljno uglja, da održimo stabilnost i očito je da u EPS-u ima sjajnih stručnjaka koji su bili skrajnuti, ali i to se menja.

Ona je ponovila da su neistine da je Ministarstvo odgovorno za probleme u elektroenergetskom sektoru, kao i da je odugovlačilo sa izdavanjem odobrenja „Elektroprivredi Srbije“ za polje E.

Radilo se o suštinskim stvarima koje je EPS morao da ispuni da bi mogao da kopa. To nije polje od 100 metara, nego od 10 kvadratnih kilometara, to je kao da gradite auto-put bez dozvole. Mi smo insistirali na poštovanju svih zakona i pravila, da znamo koliko će biti eksploatacije, kakva će biti mehanizacija, koliko to državu košta. Na kraju je sve rešeno i Ministarstvo je pomoglo EPS-u, objasnila je potpredsednica Vlade.

Ona je, takođe, rekla da je projekat „Jadar“ zaustavljen na zahtev građana, ali da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu, ponovivši da ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije Rio Tinto.

Nema nikakvog ugovornog odnosa, nije potpisan nijedan ugovor između kompanije i Vlade ili Ministarstva, bez obzira na to što slušamo mesecima neistine. Ono za šta se ja zalažem je da dobijemo studije o proceni uticaja na životnu sredinu da bismo imali argumentovano šta je tačno, a šta nije, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, zakonom iz 2006. godine dozvoljeno je pravo na eksploataciju kompaniji koja dobije istražno pravo.

Rio Tinto je u Srbiji od 2004. godine. Tada je postojao zakon u kojem je stajalo da onaj ko dobije dozvolu, može da istražuje, ali da bez tendera ne dobija pravo na eksploataciju rude. Zakon je 2006. promenjen i onda je dozvoljeno da onaj ko dobije istražna prava i utvrdi da postoje rezerve neke rude, automatski dobije i pravo na eksploataciju, rekla je ona.