Михајловићева: Нису сви исти, тачно се зна ко је одговоран

Михајловићева: Нису сви исти, тачно се зна ко је одговоран

03/01/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је неистина да је због поступања Министарства рударства и енергетике у било ком тренутку био угрожен енергетски систем земље и да се поновним обмањивањем јавности покушава пребацити одговорност за проблеме у ЕПС-у са оних који управљају компанијом на Министарство.

 

„Тврдњa да је због боје печата враћена документација je најобичнија лаж. Лаж је и да је Министарство „одуговлачило” са издавањем одобрења. ЕПС је тај који је достављао документацију са озбиљним недостацима и тек крајем 2021, после неколико месеци је то урадио у складу са свим законима Републике Србије и добио одобрење за површински коп поља Е у „Колубари”. Лаж је и да је ова дозвола била разлог за
недовољне залихе угља на депонијама, јер је ЕПС све време радио на пољу Е, а Министарство је само инсистирало на поштовању свих закона приликом израде инвестиционе и техничке документације. Све ове лажи заједно нису ништа друго него покушај појединаца да кривицу за стање у електроенергетском сектору пребаце на друге, у овом случају на Министарство. Нисмо сви исти, нисмо сви криви. Зна се ко је одговоран и не дозвољавам да Министарство и мене увлачите у блато које сте сами замесили”, каже Михајловићева поводом неистинитих тврдњи које су се појавиле у појединим медијима.

Михајловићева додаје да вршење експлоатације угља на копу површине 10 км² без дозвола јесте озбиљно кршење закона и говори о неодговорности оних који воде ово стратешки важно предузеће.

„То је једнако као да се гради ауто-пут без папира и доводи нас у ситуацију да се експлоатација угља врши без икаквог реда, раубујући на тај начин опрему вредну десетине милиона евра. Такође је питање које количине се заиста експлоатишу са поља  Е, који је квалитет тог угља, где је тачно испоручен и ко има корист од тога да се
експлоатише угаљ без икакве дозволе. Кад нема основне документације онда је све друго упитно”, наводи Михајловићева.

Она додаје да сви заинтересовани на сајту Министарства ( https://www.mre.gov.rs/dokumenta/sektor-za-geologiju-i-rudarstvo/ostalo/izdavanje-odobrenja-za-izvodjenje-rudarskih-radova-po-glavnom-rudarskom-projektu povrsinskog-kopa-polje-e ) могу пронаћи документе у којима су дате све примедбе које је Министарство дало на документацију коју је подносио ЕПС, заједно са хронологијом поступања.