Utvrđen ukupan broj glasača na predstojećem referendumu

Utvrđen ukupan broj glasača na predstojećem referendumu

03/01/2022 Off By BERB

Foto: rik.parlament.gov.rs

 

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da ukupan broj glasača u Srbiji na predstojećem referendumu o ustavnim promenama iznosi 6.510.233, a štampanje glasačkih listića za referendum počelo je danas, u štampariji JP „Službeni glasnik“.

RIK je na jučerašnjoj sednici doneo Odluku o objavljivanju ukupnog broja glasača na dan 31. decembra 2021. godine, koja će biti objavljena u “Službenom glasniku”.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, rešenjem zaključilo birački spisak 15 dana pre dana izbora, odnosno 31. decembra u ponoć.

Time je, kako je dodao, Ministarstvo postupilo u zakonom propisanom roku.

Na sednici su određene tri članice RIK-a koje će činiti Komisiju za kontrolisanje štampanja glasačkih listića.

Dimitrijević je rekao da glasačke listiće priprema nadležna komisija i da se oni štampaju na jednom mestu, s tim što će glasački listić biti bele boje, dok će 0,5 odsto od ukupnog broja listića biti rezervni.

Prema njegovim rečima, glasanje će se održati na teritoriji cele Srbije, na svih 8.000 biračkih mesta i na 29 mesta u zavodima, kao i na 10 mesta u inostranstvu.

On je preneo da još nema nikakve zvanične informacije o održavanju glasanja na Kosovu i Metohiji, kao i da će, čim ih bude imao, obavestiti javnost u propisanim rokovima.

Referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa zakazan je za nedelju, 16. januar.