Srbija od januara povlači specijalna prava vučenja od MMF-a

Srbija od januara povlači specijalna prava vučenja od MMF-a

02/01/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će Srbija od ovog meseca početi da povlači specijalna prava vučenja od MMF-a, koja je dobila prošle godine i dodao da će ih iskoristiti za vraćanje starih dugova.

Odbor direktora MMF-a je u avgustu dodelio Srbiji 627,6 miliona specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvivalentno iznosu od približno 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra.

MMF je tada distribuirao 95,8 odsto od ukupne alokacije 650 milijardi dolara SDR-a, koju je Odbor direktora Fonda odobrio za podršku likvidnosti i borbe država članica protiv pandemije i posledica korona krize.

Uzećemo tu pomoć koju je MMF lane ponudio svim članicama pod izuzetno povoljnim uslovima i iskoristiti je isključivo za jednu svrhu, a to je vraćanje starih dugova, a taj novac ćemo povlačiti od januara, precizirao je Mali u izjavi agenciji  Tanjug.

Mali je istakao da Srbiji ove godine za vraćanje dospeva ukupno približno 340 milijardi dinara starih dugova, što je blizu tri milijarde evra, od čega će deo biti refinansiran, a deo vraćen.

Najveći deo dugova, oko 55 odsto ili 187,5 milijardi dinara dospeva u prvom kvartalu, tako da će, prema njegovim rečima, država u prva tri meseca imati puno posla oko upravljanja javnim dugom, koji treba da se refinansira, restrukturira i vrati.

Država će, istakao je ministar finansija, i dalje nastaviti sa dinarizacijom, pa se ove godine ne planira izlazak na međunarodno tržište kapitala.

Nema potrebe za tim i mi ćemo se koncentrisati na domaće tržište kapitala. Očekujem da ćemo dalje povećati udeo dinarskih kredita u ukupnom portofoliju kredita. Na primer, 2012. godine smo imali oko 19 odsto od ukupnih obaveza u dinarima, a sada smo već na 30 odsto, što je dobro, jer to je naša valuta, to je prirodni hedž koji imamo protiv bilo kakvih oscilacija, istakao je Mali.

On je dodao da se sa druge strane smanjuje udeo dolarskih obveznica i dolarskih kredita, pošto je 2016. godine njihov udeo iznosio 34 odsto, a sada je taj procenat opao na samo 10,3 odsto.

Vrlo pažljivo upravljamo našim javnim dugom, jer to nam je jedan veoma važan aspekt javnih finansija. U 2021. godini smo imali udeo javnog duga ispod 58 odsto bruto društvenog proizvoda, naveo je on.

Ministar finansija je naglasio da su javne finansije stabilne, da država na računu ima više od 250 milijardi dinara, odnosno više od dve milijarde evra, da se država dugom bavi na pravi način i da građani ne treba da brinu oko toga.