Од енергетике зависи безбедност и стабилност државе

Од енергетике зависи безбедност и стабилност државе

01/01/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић каже за Танјуг да свет улази у нову еру односа у енергетици, да ће тешка енергетска криза трајати најмање до половине 2022. године, али да ће Србија успети да очува стабилност енергетског система. Она је навела да је припремљен нови инвестициони план у сектору енергетике вредан око 20 милијарди евра.

 

“Министарство рударства и енергетике припремило је нови инвестициони план вредан око 20 милијарди евра, и под хитно треба да улажемо у нове капацитете, у изградњу нових објеката, да ли су то хидроелектране или реверзибилне ХЕ, обновљиви извори… то све мора да буде део нашег новог енергетског микса. Неопходне су нам нове инвестиције, јер нажалост, нисмо изградили ниједан електроенергетски капацитет 30 година. Не треба да бежимо ни од једног извора енергије, без обзира да ли су у питању обновљиви извори енергије или модуларне нуклеарне електране, јер све то може Србији да обезбеди стабилност“, изјавила је Михајловићева.

Она каже да година за нама није била лака због високе цене енергената и енергетске кризе, која траје од марта, али да је Србија успела да остане енергетски стабилна. Подсетила је да је потпуно промењен законодавни оквир и да су донета два потпуно нова важна закона, а то су о обновљивим изворима енергије и о енергетској ефикасности.

“Јасно је да се сада прилично разбацујемо енергијом и покренули смо програме субвенционисања замене столарије и постављања соларних панела. Наше процене су да ћемо тиме за три године сигурно уштедети најмање 20 до 30 одсто електричне и топлотне енергије. Завршавамо и нову стратегију развоја енергетике и национални интегрисани план за климу и енергетику до 2030. са визијом до 2040. године, зато што морамо да размишљамо где ће бити Србија у енергетском сектору и у наредним годинама и деценијама“, рекла је Михајловићева.