Javne finansije u potpunosti stabilne

Javne finansije u potpunosti stabilne

30/12/2021 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da su javne finansije naše zemlje u potpunosti stabilne i da imamo dovoljno novca, kako za već najavljenu pomoć penzionerima i zdravstvenim radnicima, tako i za pomoć mladim ljudima, što je rezultat odgovorne ekonomske politike.

Mali je rekao da nova mera pomoći mladima od navršenih 16 do navršenih 29 godina podrazumeva da će oni dobiti po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a prijava će biti moguća od 15. do 30. januara, na isti način kao što su se građani prijavljivali za prethodne vrste pomoći države – preko portala Uprave za trezor.

Sa tom merom podrške mladima, kojih ima nešto više od milion, i sa ranije najavljenom pomoći penzionerima od po 20.000 dinara, dolazimo do toga da su sva tri paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije vredna ukupno oko 8,7 milijardi evra, odnosno oko 18 odsto BDP-a, ukazao je ministar.

Ministarstvo već priprema zakonsko rešenje koje će regulisati novu meru pomoći za mlade, što će se već početkom januara naći pred poslanicima, rekao je on i podsetio na to da će država dodatno pomoći zdravstvene radnike, koji će osim povećanja plata od osam odsto, u januaru dobiti i jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara.

Takođe, kako je naveo, od 1. januara će se za prvo dete dobijati po 300.000 dinara umesto dosadašnjih 100.000 dinara, dok će se za drugo i treće dete dobijati po dodatnih 100.000 dinara, uz već postojeće mere novčane podrške.

Mali je naglasio da su sve ove mere rezultat odgovorne politike, koja je doprinela tome da Srbija, uz nikada veće kapitalne investicije, ima stopu rasta od 7,5 odsto u ovoj godini, koliko je trenutna procena.

Sa ovakvim učinkom, naša zemlja će po stopi rasta BDP prošle i ove godine, posle Irske koja je specifična zbog multinacionalnih kompanija koje tamo posluju, biti prva zemlja u Evropi. To je veliki uspeh države i svih građana, zaključio je Mali.