Zahvaljujući eParkingu osobe sa invaliditetom do veće mobilnosti

Zahvaljujući eParkingu osobe sa invaliditetom do veće mobilnosti

28/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas, u Skupštini grada Beograda, promociji eParking nalepnice, prve usluge eUprave namenjene osobama sa invaliditetom, zahvaljujući kojoj će im biti znatno olakšan život u gradskim sredinama.

 

 

Brnabić je naglasila da je danas veliki i značajan dan i da svako ko misli da je ovo „mala“ stvar, ne zna kakva je muka do sada bila obezbediti parking nalepnicu za osobu sa invaliditetom.

Ova mogućnost će služiti ljudima koji ne mogu da dođu do šaltera u najvećem broju slučajeva, a koji bi trebalo da obiđu nekoliko šaltera i prikupe gomilu dokumenata da bi svake godine produžavali svoju parking nalepnicu, objasnila je premijerka.

Prema njenim rečima, za svaku lokalnu samoupravu u Srbiji ova usluga je bila drugačija.

Zbog toga smo se odazvali pozivu da pomognemo lokalnim samoupravama i da napravimo, zahvaljujući Kancelariji za informacione tehnologije i e-upravu, kroz portal eUprava, uslugu koja će objediniti sve lokalne samouprave, istakla je predsednica Vlade, ukazavši na to da je na ovome rađeno oko godinu dana, jer je posao bio izuzetno kompleksan.

Na prezentaciji je predočeno da će, zahvaljujući novoj usluzi, osobe sa invaliditetom sa tri klika moći da ostvare svoje pravo, koje im je do sada sprečavala komplikovana i dugotrajna procedura, a od sada će apliciranje biti moguće onlajn.

Predsednica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda Dilbera Sarajlić izrazila je, zbog uvođenja ove usluge, zahvalnost Vladi Republike Srbije, Gradu Beogradu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Mobilnost osoba sa invaliditetom je jedno od osnovnih ljudskih prava, rekla je ona i istakla da će sa novim servisom osobe sa invaliditetom na tri ili četiri “klika” dolaziti do parking-nalepnice, a da je do sada bilo potrebno od jednog do tri meseca da se to uradi, pri čemu je sve bilo prilično naporno.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da su u prošloj godini podneta 2.803 zahteva, od kojih je odobreno oko 2.500, a da će ih ubuduće biti više jer sada čitava procedura može da bude završena od kuće.